A kormány idén 3,4 milliárd euróval növelné tovább az állam kiadásait - Sulíkék beszóltak

2021. május 13., 07:53
Matus Tibor

A kormány tegnap jóváhagyta a Pénzügyminisztérium javaslatát, miszerint az idei költségvetést módosítanák, 3,389 milliárd euróval növelnék a kiadásokat, és mivel a bevételi oldal változatlanul maradna, így a költségvetési hiány is ennyivel növekedne. A módosítást gyorsított eljárásban szeretné a parlamenttel elfogadtatni.

matovic sulík
Fotó: TASR/AP
Ekkor még nagy volt az összhang. Sajtótájékoztató egy győztes választás után.

Az idénre tervezett 23,9 milliárd eurónyi kiadási oldal 27,3 milliárdra emelkedne. Hasonlóan a költségvetési hiány az eddig tervezett 8,1 milliárd euróról 11,4 milliárdra növekedne.

A javaslatban 2,404 milliárd euróval növelnék azt a tartalékalapot, amelyből enyhítenék a COVID-19 járvány hatásait. További kiadások fedésére pedig 984 millió eurót szánnának.

A pénzügy indoklása szerint, a módosításra azért volt szükség, mert az elfogadott költségvetésben bár elkülönítettek 1,04 milliárd eurót a járvány hatásait kezelő tartalékalapban, de ezt már ki is merítették. Viszont egyelőre beláthatatlan, hogy a járvány még milyen további fordulatot okoz.

A 984,1 millió eurót pedig azzal indokolják, hogy ezzel teret szeretnének kialakítani a megújulási alap merítéséhez, a tervezettnél többet kell elvezetni az EU közös költségvetésébe, illetve a vasúti társaságok támogatására kellene ebből elkülöníteni.

A módosítás hitelfelvételt tesz lehetővé egymilliárd euró magasságában az EU-tól, amelyet az munkanélküliség kockázatait csökkentő EU-s eszköz (SURE) kínál.

Sulík vitát kezdeményez a módosításról

Az SaS miniszterei - Richard Sulík, miniszterelnök helyettes és gazdasági miniszter, illetve Branislav Göhring oktatási miniszter - a kiadások növelése ellen szavazott a kormányülésen. Hasonlóan szavazott volna Ivan Korčok külügyminiszter is, de ő nem vett részt az ülésen.

Számolt be Richard Sulík pártja álláspontjáról.

Az az SaS DNS-ével ellentétes, hogy csak úgy emeljük a kiadásokat 3,5 milliárd euróval. Ezt a dolgot bővebben is meg szeretnénk vitatni. Így nem lehet hozzáállni a közpénzekhez. Több kérdésünk is van, és kitűnő csapatunk van arra, hogy ezt meg tudjuk ítélni

- kommentálta Sulík.

A gazdasági miniszter nem állítja, hogy a koalíciós SaS nem szavazná meg a kiadások emelését, de valós vitát és indoklásokat szeretne.

Így nem lehet viszonyulni a közpénzekhez, hogy az est folyamán elénk tolnak valamilyen javaslatot, hogy azt reggel fogadjuk el

- háborgott Sulík.

Megjegyzés:
Úgy tűnik a kormány kiköltekezte magát, annak ellenére, hogy a tömeges teszteléseken kívül komolyabb pénzeket nem igazán költött a járvány okozta válság következményeinek enyhítésére.
A költségvetés módosítására a koalíción belül egyesek, mint lehetőségre tekintenek, a volt kormányfő, a jelenlegi pénzügyminiszter autoritásának további faragására.
Úgy tűnik, az SaS nehezményezi, hogy a rájuk bízott tárcák nem nagyon váltak haszonélvezőivé a kiadások növelésének, így a lapok újraosztását szeretnék elérni.
A módosítás időzítése

Van bizonyos bája annak a ténynek, hogy

a költségvetési módosítását azután szavazták meg, miután jóváhagyták azt a 2021-2024-es évekre szóló stabilitási programot, amelyet minden évben el kell küldeni az Európai Bizottsághoz.

Ebben, a Bizottság számára még az eredeti költségvetést elemezték, és szerintük amennyiben teljes mértékben kimerítenék a tartalékalapot,

a tavalyi 6,2%-os költségvetési hiány akár 9,9%-ra emelkedhetne, és a bruttó államadósság a GDP 60,6%-ról 64,1 százalékra.

Természetesen a gazdaság a járvány lecsengése után visszaerősödne, és 2022-ben már csak 5,1 százalékos GDP arányos hiánnyal számolnak, ami fokozatosan évi egy százalékkal javulna,

sőt 2028-ban (hol lesznek ezek akkor?) már 0,5 százalékos költségvetési többletet vizionálnak.

Kövesse facebook oldalunkat is!