2021. október 14., 17:26

Korčok szerint Vlčan tudja, mi a teendő a földek külföldi felvásárlásával kapcsolatban

Samuel Vlčan (OĽANO-jelölt) földművelésügyi miniszter tudja, mi a teendő a szlovákiai termőföldek külföldi felvásárlásával kapcsolatban. Foglalkozni fog a témával, szakértőkkel is egyeztet. Ezt a kormány csütörtöki ülése alatt jelentette ki Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter.

Ivan Korčok
Fotó: TASR

"Vlčan miniszter úr az, aki, miután a magyar kormány elfogadta a külföldi mezőgazdasági földterületek felvásárlását célzó alapról szóló jogszabályt, érdeklődni kezdett a téma iránt" - hangsúlyozta Korčok.

A külügyminiszter tudomásul veszi, hogy a magyar kormány a külföldi földvásárlásokról szóló határozat visszavonása mellett döntött.

"Számomra ez azt bizonyítja, hogy Szlovákia fontos témát nyitott meg, mert ha nem lenne az, a magyar fél nem hozott volna ilyen döntést" - mondta Korčok. Nem akart találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, vajon egy idő után Budapest nem nyitja-e meg újra a földvásárlás témáját.  

A csütörtöki kabinetülés előtt Vlčan bejelentette: olyan javaslatot fog előterjeszteni, amely hatékonyabban védi a szlovák földterületeket a külföldi felvásárlásoktól.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök júliusban utasította a külgazdasági és külügyminisztert, hogy szeptember végéig hozzon létre egy alapot 400 millió euró keretösszeggel külföldi termőföldek felvásárlása céljából. Az összeg 70 százalékát az állami költségvetésből fedezték volna. A Magyar Közlönyben kedden (október 12.) este tették közzé a szóban forgó kormányrendelet azonnali visszavonását.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.