2021. november 16., 16:15

Korčok szerint beárnyékolja a járvány az Európa jövőjéről szóló konferenciát

Fontos beszélni arról, milyen irányba szeretne haladni az Európai Unió.

Ivan Korčok
Fotó: TASR
Az európai polgárok 2016 óta várnak erre a párbeszédre

– nyilatkozta Ivan Korčok külügyminiszter a TASR-nek adott interjújában, Brüsszelben, az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) alkalmával.

A külügyi tárca vezetője emlékeztetett arra, hogy

még 2016-ban, amikor az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy kilép az Európai Unióból, megígérték az  európai embereknek, köztük a szlovák állampolgároknak, hogy konferenciát rendeznek, amelynek az lesz a témája, hogy merre kell haladnia Európának.

Akkor azt mondtuk a lakosságnak, hogy értjük, mit jelent, ha egy tagállam kilép az unióból. Aztán olyan dolgok következtek, amelyek csak még jobban rávilágítanak arra, hogy beszélni kell Európa jövőjéről

- mondta.

Hozzátette, hogy

ma már az unió összes tagállamában megbeszélések zajlanak a CoFoE-vel kapcsolatosan.

Arra összpontosítunk, hogy tárgyaljunk a lakosokkal, a fiatalokkal, a különböző társadalmi rétegek és az üzleti szféra képviselőivel. Mindazokkal, akik konkrét hatással vannak az EU-ra

- mondta Korčok, és hozzátette, hogy a külügyminisztérium képviseletében Martin Klus államtitkár szervezi a konferencia körüli teendőket.

Korčok tájékoztatott arról is, hogy

augusztus végén szlovákiai körútra indultak a kormány képviselői, több városba és régióba is ellátogattak, hogy közvetlen párbeszédet folytassanak a polgárokkal.

De szeretném elmondani azt is, hogy ma a COVID-19-járvány foglalkoztatja az embereket. Minden ekörül forog, ami érthető, mert az egészségről, a gazdaságról és a munkahelyekről van szó. Ezért nem egyszerű ez a párbeszéd

- mondta a szlovákiai CoFoE kapcsán.

Egyúttal reményét fejezte ki, hogy 2022 márciusáig sikerül összegyűjteni és Brüsszelbe továbbítani a tagállamok észrevételeit és javaslatait. Eközben az uniós intézményekben a szlovák állampopolgárok aktív részvételével zajlanak a CoFoE plenáris ülései.

Korčok úgy fogalmazott, az a cél, hogy majd odaálljanak a polgárok elé, és elmondhassák nekik, az ő ötleteiket szem előtt tarva szeretnének javítani a dolgokon és módosítani a kompetenciákat.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.