2020. november 18., 10:44

Korčok Magyarországhoz és Lengyelországhoz fordul a vétó ügyében

Ivan Korčok külügyminiszter kedden este (november 17.) bejelentette, hogy magyar és lengyel kollégájához fordul annak elérése céljából, hogy Magyarország és Lengyelország ne blokkolja a 2021-2027-es EU-költségvetés, valamint a tagállamok gazdaságainak koronavírus-járvány utáni újjáépítési alapjának elfogadását.

201606231436430.150727-Ivan-Korcok.jpg
Magyarország és Lengyelország vétója nehezíti a megegyezést az EU költségvetéséről és az újjáépítési alapról. De ez még nem jelenti a tárgyalások végét

- közölte Ivan Korčok abban az állásfoglalásban, melyet Juraj Tomaga, a külügyminisztérium sajtóosztályának igazgatója juttatott el a TASR-hez.

Magyarország és Lengyelország a tagországok EU mellé rendelt állandó képviseletei vezetőinek hétfői tanácskozásán jelentette be, hogy blokkolni fogja az unió hétéves, összesen 1,1 billió eurós költségvetésének és a 750 milliárd eurós újjáépítési mentőcsomagnak az elfogadását, mivel nem értenek egyet azzal, hogy az uniós támogatások felhasználását a jogállamiság alapjainak betartásához kösse az EU.

Korčok a magyar és lengyel lépéssel kapcsolatban rámutatott, hogy a vétójuk még nem jelenti a tárgyalások befejezését, ugyanakkor hozzátette, „nagyon gyorsan fogy az idő”.

Nem tartom reálisnak, hogy a jogállamiság elvét teljesen kiiktassák az európai uniós pénzek felhasználásánál. Nem ez a megoldás

 - hangsúlyozta. Megerősítette azt is, hogy a jogállamiság kérdésében Szlovákia álláspontja eltér Magyarországétól és Lengyelországétól.

Korčok rámutatott, jelenleg az fenyeget, hogy az EU kénytelen lesz ideiglenes költségvetéssel gazdálkodni, és késlekedni fog az újjáépítési alap forrásainak felhasználása.

Ez az utolsó, amire a mai helyzetben, a világjárvány idején szüksége van az EU-nak

- tette hozzá a külügyminiszter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.