2021. október 13., 13:29

Korčok magyarázza a bizonyítványát

„Ahogy megpróbálok türelmesen kommunikálni a lépéseimet illetően a külpolitikában, ugyanolyan türelmesen megpróbálom elmagyarázni a Magyarországgal szembeni lépéseimet is” – írta közösségi oldalán Ivan Korčok külügyminiszter hozzáfűzve, ennek célja valamennyi kérdés tisztázása és a jó viszonyok megtartása.

szijjártó korcok
Fotó: TASR/AP

Korčok Facebook-posztjában azt állítja, azért kérdezett rá magyar kollégájától a föld- és ingatlanvásárlási ügyekre meg a Szlovákiába érkező támogatásokra, mert az államok közötti kapcsolatok alapszabálya az, hogy egy másik állam területén csak annak tudtával és beleegyezésével lehet lépéseket tenni. Ezt jelenti ugyanis a sokat ragozott szuverenitás szó, írja Korčok.

Szerinte a magyar földvásárlások és a dán vagy holland gazdák vásárlásai közt az a különbség, hogy nincs tudomásuk arról, hogy azokat a dán vagy holland kormány támogatta volna, és

különbség van aközött, amikor az állam cselekszik és amikor egy társaság vagy egy természetes személy.

Azt mondja, nem állította, hogy a magyar állam jogtalanul jutott volna az ingatlanokhoz, „ugyanakkor azt állítom, hogy ez ellentétes a diplomáciai gyakorlattal” hozzáfűzve, ha a magyar fél beleegyezést kért a nagykövetség épületének megvásárlásakor, akkor elvártuk volna, hogy Kassán és máshol is ezt teszi, nem pedig a sajtóból kell arról tudomást szereznünk.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.