2021. október 10., 08:34

Nagyon sötétnek kell lenni, ha Korčok és Fico megvilágosodott

A megvilágosodás jele, hogy a külügyminisztérium beharangozta a jogszabály-változásokat a külföldiek ingatlanvásárlására vonatkozóan. Nem lenne ezzel nagy baj, hiszen Magyarországon is létezik ilyen jellegű szabályozás, csak a bejelentés időzítése (Szijjártó Péter pozsonyi látogatása) és nem titkolt célzatossága ad keserű szájízt az egésznek.

Korčok- Szijjártó
Fotó: TASR

Olyan nacionalista fennhanggal és magyarellenességgel párosul, ami a szlovák külügyminisztériumtól egyáltalán nem idegen nézőpont. Nemcsak szórakozásból és időtöltésből húzzák elő olykor a magyar kártyát, hanem főleg akkor, ha az országban valami bűzlik, és el kell terelni róla a figyelmet. Ilyenkor vagy a felvidéki magyarokkal riogatnak, vagy Magyarország revizionista politikájával. Most az utóbbival! Ficot és a Smert természetesen hidegen hagyja a kormányválság, sőt tapsol is neki, de a nemzeti húrok pengetését ő sem hagyhatja ki, ezért rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi a szlovákiai földvásárlások ürügyén. Ott majd aztán lehet nemzetébresztőnek lenni!    

Nem adhatjuk az „ősrégi” szlovák földet idegen (magyar) kézre rigmustól visszhangzik majd előre hallhatólag a szlovák palament ülésterme.

Pedig a közelmúltban égből pottyant ajándékot inkább jól el kellene dugni mások szeme elől, mintsem habzó szájjal a védeleméért ordítozni. Egyébként is a szlovákiai ingatlanok védelmének jogalkotási folyamatában különbséget kellene tenni a mezőgazdasági jellegű ingatlanok és a többi között! Kétségkívül illik a hazai földek védelmét biztosítani, de hogy ez eddig nem történt meg, éppúgy sara Ficónak, mint a jelenlegi szlovák kormánynak! De semmiképp se Magyarországot kell ezért hibáztatni!

De mi a helyzet Magyarországon? A magyar föld, az magyar föld, az tényleg ősrégi! Ezt joggal védelmezik szigorúbban, mint más jellegű ingatlant – épületet, lakást, nem lakás célt szolgáló építményt.

A mezőgazdasági földterületek és az egyéb ingatlanok külföldiek általi megvásárlását Magyarországon különböző módon kezelik.

A lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségek tulajdonjogát külföldi jogi vagy természetes személy az ingatlan fekvése szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal engedélyével szerezheti meg. Csupán a büntetett előélet lehet kizáró ok.

A mező- és erdőgazdasági hasznosítású földekre más előírás vonatkozik, de itt sincsenek teljesen kizárva a külföldi érdeklődők.

Ebben az esetben a hatályos földforgalmi törvényhez kell igazodni, amely szigorú módon csak a földművesekre szűkíti a magyarországi földvásárlásra jogosultak körét, de e szempontból nem tesz különbséget magyar és más tagállamú állampolgár között. Ez azt jelenti, hogy uniós magánszemélyek is vehetnek földeket Magyarországon, ha megfelelnek a földműves kritériumoknak. Ha pedig ezeknek eleget tesznek, maximum 300 hektárt vásárolhatnak, mivel a földforgalmi törvény a földművesek számára ennyiben maximálja a földtulajdonméretet.

Az árveréseknél viszont a magyar kormány a nemzeti földalapról szóló rendelet módosításával a licitálók körét tovább szűkíti,

és azt írja elő, hogy csak azok a földművesek licitálhatnak, akik helyben lakóknak minősülnek, akiknek életvitelszerű lakóhelye legalább 3 éve azon a településen van, amelynek közigazgatási területén az adásvétel tárgyát képező föld fekszik.

Az állami földek árverésein ezen kívül további szigorítás is létezik! A helyben lakás és a földművesi életforma mellett a magyar állampolgárság is kritérium. Ez azt jelenti, hogy ez a jogszabály kizárja az ilyen jellegű árverésekből az egyébként földművesnek minősülő más tagállamú állampolgárokat.

Tehát nem Magyarország miatt van szükség az ingatlanvédelmi törvényre Szlovákiában, mint ahogy ezt Korčokék állítják, és nem Magyarország miatt kell ez ügyben a Smernek rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezni!

„Az agrárszektor hiányosságaiból ne akarjanak szlovák-magyar konfliktust kreálni” – áll helyesen a Szövetség témához kapcsolódó állásfoglalásában.

Megosztás
Címkék