2021. április 28., 20:22

Kollár péntekre összehívta a parlamenti ülést, napirendre kerül a kormányprogram

Boris Kollár (Sme rodina), házelnök péntekre (április 30.) összehívta a parlament 27., rendkívüli ülését, a kormányprogramról tárgyal a kabinet. Az ülés 9 órakor kezdődik – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a parlament kommunikációs osztálya.

szlovák parlament ülés
Fotó: TASR

A tervek szerint az ülésen Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök beszédet mond, és ismerteti az átalakított kormány programját. Majd képviselői vita következik.

Az anyag 131 oldalas, 18 fejezetből áll, nem sokban tér el a 2020 áprilisában elfogadott eredeti kormányprogramtól. A nyitó fejezet ezúttal a korrupció elleni harcról szól, az utolsó pedig a kulturális élet támogatásáról. A nyilatkozatban egyúttal aktualizálták azokat a dolgokat, melyek az időközben eltelt egy év miatt váltak szükségessé.

A kormány leszögezi, hogy az új programnyilatkozat ambiciózus, de reális célként tűzi ki minden egyes állampolgár életszínvonalának javítását, és tisztában van vele, hogy ha kudarcot vall, annak rendkívül romboló hatása lesz az egész országra, a politikai rendszerbe vetett bizalomba, és a szélsőséges csoportok erősödését eredményezheti.

Az ország alkotmánya szerint a kormánynak a kinevezést követő 30 napon belül a parlament elé kell terjesztenie a programját, és a jóváhagyását kell kérnie. Heger kabinetjét április 1-jén nevezte ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök. A kormánynak legalább 76 képviselői szavazatra van szüksége ahhoz, hogy megkapja a bizalmat.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.