2022. január 5., 11:40

Kollár: Engem nem zavarnak Čaputová vétói

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint korrekt kapcsolatai vannak Zuzana Čaputová államfővel, sok mindenről egyeztetnek, és az államfő mindig értesül a második legmagasabb alkotmányos tényező lépéseiről, derül ki a parlament elnökének a TASR hírügynökséggel készült beszélgetéséből.

Boris Kollár
Fotó: TASR

Kollár azt állítja, őt nem zavarják Čaputová vétói, szokványos politikai folyamatnak tartja azokat. Szerinte az államfőnek joga van visszaküldeni a parlamentbe a neki nem tetsző törvényjavaslatokat.

Bizonyos esetekben tiszteletben tartjuk a fenntartásait, egyetértünk azokkal, és módosítjuk a törvényeket. Bizonyos esetekben viszont respektáljuk azokat, mert úgy gondoljuk, hogy igazunk van, ilyenkor megtörjük a vétóját, és a törvényt életbe léptetjük.

Szokványos politikai folyamat ez, az államfő sem neheztelhet ezért, meg mi sem – mondta a parlament elnöke.

Az államfő tavaly hat törvényt küldött vissza a parlamentnek újratárgyalásra. Köztük a közszolgálati törvény módosítását is. Azzal érvelt, hogy a törvény lehetővé teszi indoklás nélkül, tehát pusztán politikai okokból a vezető pozíciókban lévő közalkalmazottak eltávolítását. De visszaküldte a parlamentbe a környezetvédelmi tárca műhelyében készült jogi normákat is.

Vétózáskor az államfő általában azt javasolja, hogy a megjegyzéseit dolgozzák be a jogszabályba, vagy hogy ne hagyják jóvá a törvényt. A hatból ötöt a parlament újra elfogadott, az autópálya-matricákról szóló törvénymódosítás során viszont a képviselők nem törték meg az államfő vétójogát, és a jogszabályt nem szavazták meg újra.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.