2023. március 29., 20:12

Kollár besorolja Matovič 500 eurós javaslatát a következő ülés programjába

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök besorolja Igor Matovič (OĽANO) választási részvételért járó 500 eurós jutalomra vonatkozó javaslatát a következő parlamenti ülés programjába. Állítása szerint a javaslat eltér attól, mint amit februárban elutasított a parlament, mert az az államnak befizetett illetékekből adott kedvezményre vonatkozott.

boris kollár
Fotó: TASR/AP

Kollár szerint Matovič azzal a lehetőséggel élt, hogy még azelőtt terjesztette be újra a javaslatát, hogy az eredetit elutasította volna a parlament.

Nem szokványos, de legitim eljárás”

– mondta újságíróknak Kollár. Hozzátette, hogy az ügyet megtárgyalta a parlament jogi osztályával is.

Az előző hasonló törvényjavaslat volt, de nem készpénzjutalomról szólt, hanem az illetékekre vonatkozó kedvezményről. Ez pedig készpénzről, amit megkapnának az emberek, tehát teljesen más dologról van szó, így biztosan besorolom az ülés programjába”

– mondta Kollár, hozzátéve, más lenne a helyzet, ha például csak az összeg nagysága módosult volna, nem pedig a jutalom fajtája.

A házszabály szerint ha a parlament elutasít egy törvényjavaslatot, azt utána leghamarabb fél év múlva lehet ismét előterjeszteni.

A parlament szerdán nem utalta második olvasatba Matovič választójogi törvénymódosítását, ám ő még a szavazás előtt beterjesztett egy ugyanilyen javaslatot. Ilyen esetben nem érvényes a féléves szünet, mivel még az eredeti elutasítása előtt lett beterjesztve ismét a javaslat.

Ondrej Dostál (SaS) képviselő szerint a februárban elutasított javaslat és a mostani is ugyanarról szól, ezért csak hat hónap elteltével lehetne róla újra tárgyalni.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.