2020. július 22., 19:01

Kollár: A diplomamunkák bármikor felhasználhatók bárki leváltására

Boris Kollár, a parlament alelnöke azt mondta, egységesíteni kell a diplomamunkák írására vonatkozó szabályokat, hogy az egyetemi hallgatók pontosan tisztában legyenek vele, mit engedhetnek meg maguknak és mit nem a munka írásánál, és a politikusok később ne használhassák fel ezt az ellenfeleikkel szemben.

Fotó: TASR
Ezen az alapon bárkit ki lehet így végezni. Ha egy politikus kényelmetlen a számunkra, megtaláljunk a munkáját, abban négy-öt mondatot, kijelentjük, hogy lopta, hogy a munkája plágium, és felszólítjuk, hogy mondjon le. Érthetetlen számomra, hogy 20 évvel ezelőtti dolgokkal akarnak egyesek elintézni valamit"

- mondta Kollár a Tablet.TV-ben folytatott megbeszélés során, az Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítvány kapcsán.

A csütörtöki (július 23.) rendkívüli parlamenti ülés napirendjén szerepel ez a pont, amelyet a Smer-SD képviselői és függetlenek indítványoztak.

„Mielőtt nyilvános lincselésbe kezdenek, gondoljanak Jahnátekre vagy Richterre. Higgyék el, lehetne olyasmit találni, amit plágiumnak kiálthatnánk ki” - jegyezte meg Kollár.

Saját diplomamunkája kapcsán hozzátette: talán helyenként megkönnyítette a saját dolgát, amikor írta, de a törvénynek megfelelően dolgozta ki. „Ezt jogászok is megerősítették" - közölte.

Kollár azt mondta, örömmel fogadna egy olyan törvénymódosítást, amely tisztázná a szabályokat, és ami nem azt jelentené, hogy több tízezer munkát ellenőrizzenek visszamenőleg és titulusokat vonjanak vissza.

Hozzátette, ha most elkezdenék ellenőrizni a diplomamunkákat, nagyon sok ember – rendőrök, bírók, tanárok, az államigazgatásban dolgozók - veszítené el a munkahelyét és a fizetését. „Persze, érvényes a vagy mindenki, vagy senki elve, de úgy gondolom, a jövőbe kell tekintenünk"

– zárta Kollár.

Pártja a koalíciót támogatja a parlamenti szavazás során.

Szerintem Matovič kiváló miniszterelnök. Erre bizonyíték a hatalmas EU-s támogatási csomag is, amit az általa folytatott tárgyalásoknak köszönhetően Szlovákia kap"

- mondta Kollár.

„Megpróbálok azonos mércével mérni a parlamentben. Amikor valaki valami jót tesz, dicsérem. Dicsértem például Peter Pellegrinit is, aki még miniszterelnökként megkezdte a küzdelmet koronavírus-járvány ellen. Tőle vette át és sikeresen irányította a munkát az új kormány Igor Matovič vezetésével. Én tudok dicsérni, és nagyon sajnálom, hogy Robert Fico nem, mert nem képes túllépni a saját árnyékán" - válaszolt a Smer-SD elnökének kritikájára, miszerint Matovič kudarcot vallott Brüsszelben, és Szlovákia több millió eurótól esett el miatta.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.