2022. augusztus 28., 15:37

Klus: Az előrehozott választások jelenleg nem téma nálunk

Az SaS párt továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az OĽANO vezetője, Igor Matovič pénzügyminiszter távozzon a kormányból, erősítette meg a szlovák köztévé 5 perc múlva 12 című hétvégi politikai vitaműsorában az SaS alelnöke Martin Klus külügyi államtitkár. „Nem tudom elképzelni, hogy Eduard Heger (OĽANO) kormányának bukására szavazzak” – mondta a politikus.

Martin Klus
Fotó: TASR

A parlament alkotmányjogi bizottságának elnöke, Milan Vetrák (OĽANO) abban reménykedik, hogy az SaS meggondolja magát, és marad a kormányban.

A Matovič távozására vonatkozó kérést kezdettől fogva értelmetlennek és teljesíthetetlennek nevezte, és úgy véli, hogy szeptemberben megbukik a kormány,

hiszen 76 képviselőnél nehézkes a működés és a törvények elfogadása. Vetrák számít az SaS támogatására a kormány programnyilatkozatában szereplő törvények megszavazásakor. Klus szerint ez további megbeszélések tárgya. Mint mondta, elképzelhetetlennek tartja, hogy ne tartsák be a szavukat, és ne támogassanak valamit, amiben korábban megállapodtak.

Klus visszafordíthatatlan folyamatnak nevezte az SaS minisztereinek lemondását,

és nem örül annak, hogy két hónapja a viták személyeskedésbe mentek át. A problémát elsősorban abban látja, hogy nem tartották be a koalíciós szerződésben rögzített szabályokat, például, hogy nem szavaznak az ellenzékkel a törvények jóváhagyása során vagy a törvények előterjesztésének módját.

Vetrák úgy véli, az SaS szándéka nem volt őszinte arra vonatkozóan, hogy a koalícióban maradjon.

Az SaS valamiért menekülni akar a felelősség alól”

– mondta hozzáfűzve, nem valószínű, hogy Matovič kormányból való távozásával feloszlana az OĽANO parlamenti klubja, bár elismeri, hogy egyes képviselők távozással reagálhatnának.

Klus azzal számol, hogy a külügyminisztériumból való távozása után visszatér az SaS parlamenti klubjába. „Jelenleg az a szabály érvényes, hogy addig maradunk, amíg az agendát át nem adjuk az utódunknak” – fűzte hozzá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.