2020. november 23., 12:30

Kiszivárgott az egészségügyi tárca járványterve. Mutatjuk, milyen intézkedéseket javasolnak

A DenníkN megszerezte az egészségügyi tárca járványügyi tervét. Az intézkedéscsomag meghatározza, milyen feltételek teljesülése esetén váltják fel az országos intézkedéseket az egyes régiók járványhelyzetét figyelembe vevő intézkedések. A tervezet a járványhelyzet súlyossága alapján hat különböző fázist határoz meg, illetőleg ehhez rendeli az egyes járványügyi intézkedések enyhítését vagy szigorítását.

Marek Krajčí
Fotó: TASR

Hétfőn Richard Sulík gazdasági miniszter, a koalíciós SaS elnöke is bemutatta a párt járványügyi tervét, amely az országos intézkedések helyett célzott, az egyes régiók fertőzöttségével arányos korlátozásokat vezetne be. A párt nem tartja megalapozottnak és kellően hatékonynak az országos tesztelés esetleges újabb fordulóit, amiről múlt héten Igor Matovič kormányfő beszélt. Az SaS a tömeges tesztelést a legfertőzöttebb régiókban látja indokoltnak.

Sulík szerint azért volt szükség részletes járványügyi terv kidolgozására, mert a döntések ennek hiányában sokszor kapkodva, napról napra születtek.

Az SaS elnöke szerint az emberek azt várják, hogy végre kiszámítható legyen a kormány által követett járványkezelési stratégia.

Az egészségügyi tárca egyelőre országos intézkedésekben gondolkodik

Marek Krajčí egészségügyi miniszter múlt pénteken már jelezte, hogy az általa vezetett tárca is komplex járványkezelési tervvel készül a központi válságstáb hétfő délutáni ülésére. A sajtóba kiszivárgott intézkedéscsomag az SaS tervével ellentétben az egész országra hatályos járványügyi intézkedéseket mindaddig érvényben hagyná, amíg a napi új fertőzések mediánja nem csökken 750 alá.

Ugyancsak feltételül szabnák, hogy a Covid-19 tüneteivel kórházban ápoltak száma nem haladhatná meg a 2000-et. Ennek a feltételnek már jelenleg is megfelel Szlovákia.

Jelzőrendszer a szürkétől a feketéig

Az egészségügyi tárca tervezete a járványhelyzet súlyossága alapján hat fázist állapítana meg.

A nulladik, szürkével jelölt fázisban még nem lépne érvénybe a járványügyi jelzőrendszer. A zöld fázis akkor lépne érvénybe, ha elszórt esetek mutatkoznának, a sárga riasztás a járvány enyhe terjedése esetén kapcsolna be. Narancssárga riasztás esetén már közepesen súlyos járványhelyzetet kellene kezelni, a piros fázis pedig már a súlyos járványhelyzetet jelzi. Különösen kritikus járványhelyzet esetén a fekete szín lép életbe.
A kritikus szakaszig működne hagyományos módon a közoktatás

Minél súlyosabb a járványhelyzet, annál szigorúbb intézkedéseket foganatosítana a tervezet. Amíg az óvodákat, az alap- és középiskolákat csak a fekete fázisban zárnák be, az egyetemek már a narancssárga riasztás esetén is átállnának a távoktatásra. A kollégiumokra a tervezet szerint már a sárga figyelmeztetés életbe lépésével lakat kerülne.

Az egészségügyi minisztérium tervezete a narancssárga fázisban már javasolja a cégeknek, amennyiben lehetséges, az alkalmazottak térjenek át az otthoni munkára.

A kritikus fázisban korlátoznák az emberek mozgását, kivételt csak a legszükségesebb vásárlások és a természetjárás jelentené járáshatáron belül. Ellentmondás, hogy a színházaknak és a moziknak még ebben a fázisban sem kellene bezárni, csak a látogatók számát kellene a felére csökkenteni. A kritikus szakaszban a templomok viszont bezárnának a tervezet szerint.

Teszt a lelke mindennek

A tárca azt is meghatározza, milyen formában indokolt az egyes fázisokban a tömeges antigéntesztelés.

A tervezet szerint a narancssárga fázisban még önkéntes lenne a részvétel, a kritikus szakaszban mindenkit kötelezően letesztelnének.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.