2020. november 23., 09:56
Frissítve: 03:16

A liberálisok bemutatták Sulík házi feladatát

Az SaS hétfőn bemutatta új járványügyi tervét. A terv neve Szemafor, és figyelembe veszi a régiók helyzetét.

Fotó: TASR

Az ország egészére, és az egyes körzetekre vonatkozó szabályokat és ajánlásokat fogalmaz meg, tesztelési tervet tartalmaz, kitér a határokon átnyúló rendszerre és a bezárt vagy korlátozottan működő cégek kompenzálására. A tervet sajtótájékoztatón ismertette Richard Sulík miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter.

A járványügyi tervet a központi válságstáb délutáni ülésén terjeszti elő a párt. A tervben az SaS javasolja a szájmaszk viselését zárt térben, mivel ez az intézkedés eredményes. A javaslat szerint a 65 évnél idősebbeknek havonta 15 darab szájmaszkot kézbesítene a posta. A kétméteres védőtávolságot is be kell tartani, főleg várakozáskor.

Az üzletek, az éttermek, a színházak üzemeltetőinek gondoskodniuk kell a kézfertőtlenítésről, és arról, hogy minden látogató fertőtlenítse a kezét, amikor belép az épületbe. Hangsúlyozza továbbá a szellőztetés és a levegő párásításának fontosságát a zárt terekben.

A terv kidolgozói szerint fontos, hogy az emberek minél kevesebbet utazzanak. Sulík támogatja az ingyenes vonatozás felfüggesztését a járvány idejére. A terv javasolja a tömegközlekedéssel utazás korlátozását is, valamint egy olyan alkalmazás használatát, ami segít megtalálni a fertőzött személyek kontaktusait.

Sulík arról is tájékoztatott, hogy az SaS nem támogatja az országos tesztelést, amiről Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök beszél. A leginkább érintett régiók tesztelését szorgalmazza.

A terv a tesztelés módját is leírja. Eszerint az iskolákban, a szociális otthonokban tesztelni kell, ha tünetek mutatkoznak. Tömegrendezvények például sportesemények előtt is tesztelni kellene. Külön tesztelési rendszert vezetnének be a határokon, a stratégiai vállalatoknál az 1000 főnél több alkalmazottat foglalkoztató üzemekben.

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter hangsúlyozta, fontos, hogy a gyerekek újra iskolába járjanak. A miniszter azt szorgalmazza, hogy november 30-án megnyissanak az iskolák. Szerinte fontos, hogy a gyerekek személyes kapcsolatban legyenek a tanáraikkal és az iskolatársaikkal.

Sulík újságírói kérdésre válaszolva elárulta, nem akarják megszüntetni az ingyenes vonatközlekedést bizonyos csoportok számára, de a mobilitás csökkentése érdekében lehet szükség volna ideiglenes szüneteltetésére, ami a kormányon belül nem lehet tabutéma.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.