2022. június 23., 19:28

Kisebbségi kormány nem, előrehozott választások igen

Ha a kormánypártok nem tudnak kommunikálni, az előrehozott választások jelenthetik az megoldást.

Ő is kíváncsi
Peter Pčolinský
Fotó: Facebook

Ha valamelyik koalíciós partner távozna a kormányból, a Sme rodina nem maradna egy kisebbségi kabinet része – mondta Peter Pčolinský, a Párt frakcióvezetője.

A frakcióvezető ezt a koalíción belüli feszültséggel magyarázta. Igor Matovič támadásai miatt a Szabadság és Szolidaritás elzárkózott attól, hogy részt vegyen a koalíciós tanács ülésein. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek azzal vádolja a kormányt, hogy szétveri a koalíciót, és konstruktív hozzáállásra szólítja fel őket. Az SaS időt kért, hogy átgondolja a dolgokat, nem zárta ki a koalícióból való távozás lehetőségét sem, de azt állítja, szeretné folytatni a kormányzást.

Pčolinský szerint a liberálisok távozása könnyen bekövetkezhet. "Megértem, hogy nem okoz örömet nekik ez a helyzet. Nekem sem. Ez a koalíció nagyon erős mandátumot kapott arra, hogy négy évig kormányozzon. De ha nem vagyunk képesek kommunikálni, törvényeket elfogadni, normálisan beszélni, akkor arról kell beszélni, milyen más alternatíva lehetséges" – mondta.

Pčolinský inkább az előrehozott választásokban látja a lehetőséget, mint hogy a kisebbségi kormány a Mi Szlovákiánk Néppárt külső támogatásával befejezze a kormányzást.

Hasonlóan vélekedik Juraj Šeliga, a Za ľudí alelnöke is. "Mérlegelni fogom a koalícióban való maradást, ha az nem fogja tudni megoldani a társadalom komoly problémáit, az élelmiszerek és az energia árának emelkedését. Ha nem tudunk elfordulni a konfliktustól, a megoldások felé, a koalíciónak nincs értelme" – mondta.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.