2020. április 12., 12:19

Kilencvenöt politikai szubjektum áll felszámolás alatt

Tavaly 9 politikai szubjektum lett létrehozva, 95 pedig felszámolás alá került - számol be a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma.

aláírás
Fotó: Pixabay.com
Illusztrációs felvétel

A minisztérium bejegyzése szerint az idei parlamenti választás óta egyetlen párt sem jött létre, vagy szűnt meg.

Tavaly a következő pártok, politikai közösségek, tömörülések jöttek létre

MÁME TOHO DOSŤ!, Magyar Közösségi Összefogás (Maďarská komunitná spolupatričnosť), Dobrá voľba, Socialisti.sk, Za ľudí, Slovenské Hnutie Obrody, Magyar Fórum (Maďarské fórum), KDŽP Aliancia za Slovensko és a Doprava;

miközben egyetlen párt, az Európska demokratická strana szűnt meg. Felszámolás alatt 95 politikai szubjektum áll.

A tájékoztatás szerint időnként úgy is létrejönnek új politikai egységek, hogy egy korábban már létező pártot vásárolnak meg, majd nevezik át. Amennyiben nem ilyen módon jönne létre egy politikai párt, akkor a létrehozásához 10 ezer támogató aláírás szükségeltetik, melyeket az illetékes minisztériumhoz leadva kell kérni a párt bejegyzését. Ha a kérelem minden törvényes feltételnek megfelel, a minisztérium bejegyzi azt.

Jelenleg is vannak olyan tömörülések, melyek aláírásgyűjtésbe kezdtek egy jövőbeli párt alapítása céljából.

A belügyminisztérium honlapja szerint a következő csoportok kezdtek aláírásgyűjtésbe: Právo a povinnosť, Rómska strana, Ľudia ulice, Pirátska strana a Slovenská pirátska strana.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.