2022. augusztus 9., 18:34

Kiderült, hogy mi miattt utaltak kevesebb embert kórházba

Az elemző úgy látja, a koronavírus-járvány volt az oka annak, hogy kevesebb embert utaltak be a kórházakba.

Már Nyitrán is tilos
Illusztráció
Fotó: TASR
Ha nem volt akut a helyzet, maguk a betegek is inkább elhalasztották a kórházi kezelést

- mondta a TASR hírügynökségnek Dušan Zachar, a Gazdasági és Társadalmi Reformok Intézetének (INEKO) igazgatója azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt 20 évben nem volt ilyen alacsony a kórházba utalt páciensek száma.

Az egy évvel ezelőtt regisztrált többlethalálozás, valamint a COVID-19 miatt otthon bekövetkezett halálesetek nem kis mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy kevesebben feküdtek kórházban. A legidősebbek és a legveszélyeztetettebbek csoportjában történt a legtöbb haláleset, márpedig általában ebből a korcsoportból kerülnek kórházba a legtöbben. Szomorú, de emiatt is kevesebb volt a kórházi felvétel

- tájékoztatott Zachar.

A kórházi felvételek alakulását nem lehet pontosan megjósolni, de emelkedő tendencia következhet.

El kell végezni az elhalasztott műtéteket, de ezt megnehezítheti az egyes szakterületeken tapasztalható orvoshiány

– tette hozzá az elemző.

Zachar figyelmeztetett, hogy ha a lakosság rendszerszintű egészségügyi ellátása nem kielégítő, az negatív hatással lesz a halálozások számára, illetve az egészségben eltöltött évek számára is.

Mérések mutatják, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent a várható élettartam az országban

- emlékeztetett.

Martin Vlachynský,

az INESS elemzője szerint is a járvány miatt csökkenhetett a kórházi felvételek száma.

A részletek ismerete nélkül csak találgatni tudok, illetve vélhetően a megkésett egészségügyi ellátás lehet az ok, valamint az, hogy a COVID-járvány miatt nagyrészt csupán ambuláns kezeléseket végeztek

- tájékoztatta a TASR-t.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) statisztikája szerint az elmúlt húsz évet tekintve tavaly kerültek kórházba a legkevesebben. 2021-ben 173,2 kórházi kezelés jutott 1000 lakosra, míg 2001-ben 212,3.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.