2022. október 5., 10:03

Kenyér, olaj vagy vaj nélkül. Az áremelések miatt sokan választják az olcsóbb alternatívákat

Az élelmiszerárak óriási áremelkedése arra kényszeríti az embereket, hogy olcsóbb alternatívákat válasszanak, ám az utóbbi évben azoknak az ára is radikálisan megemelkedett. Ráadásul az árcédulán szereplő összeg lett az egyetlen változó, ami eldönti a vásárlást, miközben a minőség a legtöbb embernél szinte teljesen háttérbe szorult.

élelmiszerek
Fotó: Rajkovics Péter

A bolti áremelések szimbólumává a növényi olaj vált, amelyet szorosan követ a vaj. Ez a két élelmiszer drágult a legtöbbet az év során, ezért sokan pótmegoldásokat keresnek.

Az emberek elkezdték az olajat zsírra cserélni, de már annak is felment az ára, így már az sem kifizetődő az embereknek”

– nyilatkozta egy rimaszombati élelmiszerbolt menedzsere.

Az áremelkedést a statisztikai hivatal adatai is mutatják. Míg egy liter növényi olaj átlagosan két euróba került, addig ma már több mint 1,50-nel drágább. De három helyett négy eurót fizetnek az emberek egy kiló zsírért. A sertészsír azonban a főzés során körülbelül még egyszer annyi ideig kibírja, mint az olaj.

Egy kicsi, 125 grammos vaj átlagosan egy euró nyolcvanba kerül, a nagy, 250 grammos már régen átlépte a 3,50 eurós határt. Emiatt néhányan olcsóbb alternatívára váltottak – a növényi vajra –. ennek 400 grammos csomagolását jelenleg három euró körüli áron lehet megvásárolni. Ennek is felment azonban az ára a korábbihoz képest, évekig ugyanis 1,50 euró körül mozgott.

Sokan nem vásárolnak kenyeret

Az emberek még a legalapvetőbb élelmiszerekhez is alternatívát keresnek. Az energiaárak ugyanis a pékeket is brutálisan sújtották, ami a kenyér árában mutatkozott meg a legszembetűnőbben. Jelenleg ugyanis átlagosan két eurót kell fizetni kilójáért. Sokan ezlért teljesen elálltak a kenyérvásárlástól, és csak kiflit vásárolnak, mert azt később is hasznosítani tudják, például prézliként. Csakhogy a kifli évközi ára is megemelkedett 7-ről 10 centre, ami megintcsak azt mutatja, hogy az olcsóbb alternatívák is kezdenek drágává válni.

Sokan felvágottat és húskészítményeket sem vásárolnak már, csak fizetéskor.

Egy eladó szerint ami régen mindig kelendő volt a húspultról, most rá se néznek.

​A csirkehús ára még csak ezután emelkedik, meg a tojásé is

Ha vásárolnak is húst az emberek, csak csirkehúst. De még az is jelentősen drágult egy év alatt. Egy kiló csirke most átlagosan három ötvenbe kerül. Ráadásul a baromfitenyésztők már most arra figyelmeztetnek, hogy a helyzet még rosszabb lesz.

Az elmúlt két évben 59 százalékkal drágultak a baromfitakarmány-keverékek. A legjelentősebb növekedés 2022-ben volt”

– mutatott rá Daniel Molnár, a Szlovák Baromfiipari Szövetség igazgatója.

Az energiák még tovább emelhetik az élelmiszerek árát. Ha a kormány nem szab meg árplafont, akkor további radikális áremelkedés veszélye fenyeget.

„A hűtött csirke ára megközelítheti az öt eurót, a csirkeszeletek ára pedig a tízet” – mutatott rá Molnár, hozzátéve, ugyanez vonatkozik a tojásra is. Hamarosan még egyszer annyiba kerülhetnek lehetnek.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.