2022. szeptember 6., 11:07

Kenyér hat euróért?! A pékek szerint nem elképzelhetetlen

Lélekben egy ideje készülhetünk rá, az energiaválsággal járó áremelkedés lassan minden szektort utolér, de a Hospodárske Noviny friss cikkében megjelent új adat, mely szerint télen akár hat euróba is kerülhet egy kiló kenyér, így is sokkoló.

Pékáru kenyér
Fotó: Szabó Zoltán

Milan Lapšanský, a szlovákiai pékek, cukrászok és tésztakészítők érdekvédelmi szövetségének elnöke még augusztus végén nyilatkozta a HN-nek, hogy

egyszerűen nincs már honnan pénzt előteremtenünk. Ebben a helyzetben, amikor az energiaszolgáltatók már előleget kérnek tőlünk, komolyan fontolgatjuk, nem kellene-e egyszerűen bezárnunk. 

A dráma helyzet azóta sem javult, az árak azonban folyamatosan emelkednek, így nem csak a pékáruk árának történelmi elszabadulása fenyeget, sok pékség vagy cukrászat is a megszűnés szélére került. 

Hogy a lakossági energiaárak emelkednek, arról már rengeteget cikkeztünk. Kevesebben tudják azonban, hogy a vállalkozások kénytelenek lesznek piaci áron vásárolnia az energiát a szolgáltatóktól, így őket még a szlovák kormány csekélyke segítsége sem mentesíti a terhek alól. A HN által megkérdezett pékek szerint jelenleg 30-35%-kal fizetnek többet az elektromos energiáért a tavalyi árakhoz képest. Ez az emelkedés önmagában is megdöbbentő, de, ha tudjuk, hogy nagy részüknek novemberig, decemberig van élő szerződése, utána jöhet a piaci ár, még sokkal elkeserítőbb a helyet. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a jelenlegi árak öt-hatszorosán lennének kénytelenek áramot vásárolni.

A gáznál még elkeserítőbb a helyzet, itt már az évközi drágulás közel 300%-os, így egyes pékségek havi rezsiköltsége akár 70 ezer euróval is drágulhatott. 

Egy másik, a HN által megkérdezett nyugat-szlovákiai pékség ügyvezetője azt mondja, a tavaly 22 euró/megawattórás szerződésük helyett idén már 190 euróért tudták csak lekötni a gázt, így havonta 39 ezer euróval fizetnek többet. 

Mindezek fényében talán érthető, hogy a kenyér és egyéb pékáruk árának emelése elkerülhetetlen. Más kérdés, mi az, amit még tolerálnak a fogyasztók. 

Természetesen a megemelkedett költségeket nem lehet egy az egyben átvinni a fogyasztói árakba, de ez azzal jár, hogy a szakági szereplők szerint a legtöbb pékség vesztességgel zárta az elmúlt félévet. 

A drágulás tehát elkerülhetetlennek látszik. Hogy pontosan mekkora lesz, az egyelőre kétséges, de jó eséllyel télre duplájára, sőt akár háromszorosára is nőhet a kenyér és mindenféle egyéb pékáru ára. 

Ez azt jelentené, hogy a jelenlegi, átlagosan 1,90-2 euró/kilós árak elérhetik a négy-hat eurót is. Várhatóan a kifli ára is emelkedni fog. A korábban évekig 7 cent körüli áron kapható pékáru ma tíz centbe kerül az ország boltjaiban.

A pékségek természetesen nem emelhetnek az általuk megválasztott ütemben. Az áruházláncok igen kemény feltételeket szabnak, míg az iparág egyszeri, de nagy, akár 50%-os emelést szeretne, az előbbiek fokozatos, legfeljebb havi hét százalék körüli emelésbe hajlandóak belemenni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.