2022. február 28., 07:17
Frissítve: 09:12

Keleti adománygyűjtő pontok Ukrajnának

A szlovák haderő országos szinten felkérte a lakosságot, hogy felajánlott segítségük mielőbbi sikeres célba jutása érdekében kizárólag a hivatalos gyűjtőpontokon adják le azokat. Ne vigyék személyesen a nagyszelmenci határátkelőre, sem Tiszacsernyőbe.  Az itt várható, esetlegesen megnövekvő menekültáradat miatt ezzel akadályozhatják a segélyszervezetek munkáját.

Keleti adományok
Médialapozó
Fotó: Molnár Gabriella

Bodrogköz- és Ung-vidék szerte egyre több helyen van arra lehetőség, hogy e régiókhoz legközelebbi szlovák-ukrán határmenti  segítségbe bekapcsolódhassunk.

Bodrogköz és Ung-vidék közösen

A két régióban több önkéntes magánszemély összefogása eredményeként a hozzájuk eljuttatott tartós alapélelmiszerekből friss szendvicseket készítenek, amit kartonbodozokban a nagyszelmenci határátkelőre juttatnak el.

Naponta 8:00 és 12:00 óra között várják az adományokat,  kenyér, péksütemény, vaj, sajt, szárazkolbász, sonka, pástétom és ásványvíz formájában a következő pontokon:

  • Nagykaposon  - kapcsolattartó: Balogh Attila  0907 352 032
  • Királyhelmecen – a gimnáziumban, kapcsolattartó: Želinský Jozef 0918 590 870
  • Tiszacsernyőben – a városi hivatal épületének földszinjén lévő TPS irodában, kapcsolattartó: Palko Viktor 0905 748 164
pizza - és hamburger adományok
Fotó:  FB Balogh Attila

Vasárnap mintegy 300  pizzát, hamburgert juttattak el a határra a gyorsbüfések, pizzériák összefogásának, illetve az adományoknak köszönhetően.

Az Ung-vidéken

Nagykapos város Segítség Ukrajnának címen a szombati nappal, ferbuár 26-án a keleti régióban elsőként indította el jótékonysági gyűjtőakcióját. Naponta 8:00 – 18:00 óra között a városi kultúrközpontban adhatják le következő tárgyi adományaikat:

Matrac, hálózsák, összerakható ágy, takaró, párna, pléd, törölköző, toalett papír, nedves törlőkendő, papírzsebkendő, folyékony szappan, fertőtlenítőszer, egyszer használatos étkező-és evőeszköz, pohár. A tartós élelmiszerek közül konzerveket, tartós péksüteményt, kekszet fogadnak. Egyelőre semmi másat nem gyűjtenek.

A gyűjtési akcióra létrehozott telefonos elérhetőség: 0918 455 744

Már az első nap rengeteg felajánlás érkezett hozzájuk, nem csak a közvetlen közelben élőktől, de Csehországból és az ország különböző térségéből is. Vasárnap estére már hely szűkében voltak, de mivel folyamatosan elszállítják tőlük a célzott rakományt, a megürült helyre újabb adományok érkezhetnek.

A Bodrogközben

Királyhelmecen

1.Kocsis Krisztina és Péter (0905 961 247) a Bolyi út 19. számon lévő gyüjtőpontjukon, hétköznapokon 17:00 órától.

Az aktuális szükségletekkel összhangban ezeket a tárgyi felajánlásokat várják:

Egyszer használatos étkészlet és – evőeszközök, tisztálkodási szerek, takarók, pokrócok, ásványvíz, tea, gyümölcslevek, élelmiszercsomagok, csecsemőtápszerek.

Keleti adományok
Fotó:  FB Nagykaposi Műszaki -és Szolgáltatóipari Szakközépiskola
Kocsis Krisztináék első adomány-szállítmánya

Az elmúlt hétvége során többször is megtették a Királyhelmec-Nagykapos szakaszt. A náluk összegyűlt bodrogközi adományokat egyenesen a nagykaposi Műszaki-és Szolgáltatóipari Szakközépiskolába vitték, ahol éjszakára menedéket kapnak a tovább utazó ukrajnaiaik.

2. Subsidium adománybolt (0940 254 951) a Béke utca 1. szám alatti épület emeletén, munkanapokon 8:00 – 16:00 óra között.

Amit gyűjtenek:

Egyszer használatos evőeszközök, -poharak és tányérok, tisztálkodási szerek, babatápszerek, bébiruhák, bébipapucsok, pelenkák, pokrócok, takarók,párnák, élelmiszecsomag, tea, ásványvíz, gyümölcslé.

Keleti adományok
Fotó:  Subsidium PT
királyhelmeci adományboltjukban is leadható a tárgyi segítség

3. A Szlovákiai Református Egyház királyhelmeci egyházközössége

Ahogy Molnár István lelkipásztor elmondta olvasóinknak, egyelőre a Fő utca 47. szám alatti diakóniai központjukban nem kezdték meg a tárgyi adományok gyűjtését, de ha szükség mutatkozik, akkor erre az irodára hárul majd a legnagyobb teher. Eddig a célzott igényeket mérték fel, illetve ezek függvényében összehangolják, ki miben tud segítséget nyújtani a keleti régió egyházközösségein belül. Február 28-án végeznek ezzel az összesítéssel, hogy márciusban elkezdhessék az igények kielégítését. Kapcsolatban vannak a kárpátaljai gyülekezetekkel. Pontosításaik szerint ottani nemzettestvéreinknek egyelőre pénzbeli juttatásainkkal tudunk leginkább segítségükre lenni, amit a Szlovákiai Református Egyház Diakóniai Központjának számlájára legyenek szívesek eljuttatni: SK15 0200 0000 0025 4004 5751, az átutalás megjegyzésében a „KÁRPÁTALJA”  szót feltüntetni. A kelet-ukrajnai részről sokan rekedtek nyugati irányba menekülve Beregszász környékén is. A pénzbeli felajánlásokból egyelőre élelmiszert helyben tudnak még venni a kárpátaljai gyülekezetek és meleg étellel, a szükséges segítséggel el tudják látni a náluk rekedt háborús szenvedőket.

3. Kisgéresben – a Csemadok Alapszervezeténél a hétfői, február 28-ai nap folyamán, 16:00 óráig a Szenczi Molnár Albert 12. szám alatt a következőket várják:

Tea, kávé, konzerv, pástétom, csomagolt kekszek, 0,5l-es ásványvíz, babaételek, toalettpapír, pelenka, nedves törlő, papír zsebkendő, tisztasági betét,egyszer használatos pohár, -tányér és evőeszköz, pokróc, takaró.

4. Nagygéresben – a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Szlovák Vöröskereszt helyi alapszervezete együttműködésében

Élelmiszeradományaikat ( konzerv, gyümölcs, péksütemény, tejtermék, édességek, kompót, ásványvíz) és a tisztálkodási szereket a községi hivatalban adhatják le 2022.3.2. (szerda )15:00 óráig vagy közvetlenül az önkéntes tűzoltóknak, akik szerdán 10:00 és 12:00 óra között végigjárják a falu utcáit.

5. Szőlőskén -  a Kassai Mezőgazdasági Szakközépiskola szőlőskei kirendeltsége szervezi az intézményükben elszállásolt ukrajnai menekültek számára.

Élelmiszert és tisztálkodási szereket fogadnak szívesen. További információért a 0915 228 326-os számot hívhatják.

A gyűjtőpontok listáját folyamatosan aktualizáljuk.
Nagymihály is gyűjt

Nagymihály is gyűjtést szervez az ukrajnai menekültek megsegítésére. A járási székhely Ungvár testvérvárosa.

Takarókat, matracokat, hálózsákokat gyűjtenek. A lakosságot arra kérik, más jellegű adományt egyelőre ne vigyenek. 

Az adományokat 7 és 19 óra között, a városi közterület-fenntartó cég Partizánska utcai telephelyén lehet leadni. 

 

Keleti adományok
+4 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.