magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. január 18., 13:50

Kedden újra tárgyalóasztalhoz ülnek a magyar pártok. Utánajártunk, mi várható

Folytatódnak a magyar pártok decemberben megszakadt tárgyalásai, megkérdeztük a pártelnököket, milyen javaslatokkal készülnek a keddi egyeztetésre.

A három pártelnök: Forró Krisztián (MKP), Sólymos László (Most-Híd), Mózes Szabolcs (Magyar Közösségi Összefogás)

A Forró Krisztián MKP-elnök kezdeményezésére megvalósuló keddi egyeztetésen mindhárom párt részt vesz,

információink szerint a tárgyalás az Összefogás kérésére online formában valósul meg. Úgy tudjuk, szűkkörű egyeztetés várható, a pártok 2-2 tagú küldöttsége fog tárgyalni.

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke megkeresésünkre elmondta, örülnek, hogy mindenki visszaül a tárgyalóasztalhoz, szerinte "a tárgyalásokat egészen addig kell folytatni, amíg nem születik teljes körű egyezség".

Milyen javaslatokkal készülnek a pártok a keddi tárgyalásra?

Az MKP két új javaslattal érkezik

Az MKP két új javaslatot tesz le a tárgyalóasztalra kedden, tudtuk meg Forró Krisztián elnöktől. Forró elmondta, "a tárgyalások során az Összefogás többször hangsúlyozta a pártokra, illetve azok politikusaira vonatkozó morális szempontokat, illetve az előválasztás ügyét".

forró krisztián
Fotó:  Lamos Csaba

Az MKP ebben a két kérdésben készül javaslatot tenni, ami reményeik szerint "előmozdíthatja a pártok közötti egyeztetést".

Sólymos: Már korábban is korrekt ajánlatot fogalmaztunk meg

"Úgy gondolom, mi már korábban is korrekt ajánlatot fogalmaztunk meg a partnerek felé.

A februári választási eredményekből kiindulva elfogadtuk az MKP, a Híd és az Összefogás közötti 3:2:1-es arányokat. Ezt a realitást nekünk is nehéz megemészteni, de mi készek vagyunk elfogadni.

Az utolsó decemberi egyeztetésen az Összefogásnak felkínáltuk, hogy az új párt szűkebb elnökségében számukra még kedvezőbb arányok legyenek. Az Összefogás ezt is kevesellte, sőt ezt követően az MKP és a Híd sajtótájékoztatóját botrányba fullasztották. Részünkről ez a hozzáállás teljességgel elfogadhatatlan" - válaszolta kérdésünkre, milyen javaslattal érkezik a keddi tárgyalásra a Most-Híd, a párt elnöke, Sólymos László, aki hozzátette, "ha a magyar választók azt látják, hogy a nyilvánosság előtt veszekszünk, még többen fognak elfordulni a magyar pártoktól".

Sólymos szerint a" koronavírus-járvány miatt éppen elég a megoldásra váró probléma". "Az emberek azt várják tőlünk, hogy ne egymással foglalkozzunk, hanem mielőbb válaszokat találjunk a gondjaikra" - húzta alá a Híd elnöke.

Az Összefogás konstruktivitást ígér

Mózes szabolcs
Fotó:  TASR

Mózes Szabolcs kérdésünkre úgy válaszolt:

konstruktív csomaggal érkezünk, ennek tartalmáról ma fog dönteni az Összefogás elnöksége. Többet egyelőre nem szeretnék elárulni". 
Mikorra zárható le a tárgyalás? 

Forró Krisztián: A lehető leghamarabb meg kell egyezni

Forró Krisztián a tárgyalások befejezésének időpontját illetően nem bocsátkozott találgatásokba, szerinte

a lehető leghamarabb meg kell egyezni, hogy az egységes párt az emberek problémáira tudjon fókuszálni". 

Összefogás: Az időpontnál fontosabb a megegyezés minősége

Megegyezés akkor születik, amikor minden részletet sikerül megnyugtatóan lezárni"

- hangsúlyozta Mózes Szabolcs, aki szerint "az időpontnál sokkal fontosabb a megegyezés minősége, hitelessége és időtállósága. A járványhelyzetben "a választók becsapása lenne, ha irreális időpontokkal hitegetnénk őket. A végső megegyezést a pártok országos közgyűléseinek kell jóváhagynia, amelyek, a járványhelyzetet látva nyárnál korábban biztosan nem hívhatók össze" - tette hozzá Mózes. 

Az elhúzódó tárgyalásokra, s a választók esetleges elfordulására vonatkozó kérdésünkre az Összefogás elnöke úgy reagált, "nem a tárgyalásokat kell a fókuszba állítani, akármeddig is fognak tartani, hanem a polgárokat érintő ügyeket, és ezekben kell törekedni a közös álláspontra, megoldásokra". "Ezért is foglalkozunk a választókat és a közösségünket érintő kérdésekkel, mint például a népszámlálás halasztása, ami úgy néz ki, nagyrészt sikeres kezdeményezés lehet" - tette hozzá a pártelnök.

A Híd február 15-ig lezárná a tárgyalásokat

A Híd elnöksége február 15-ét jelölte meg határidőnek, ameddig meg kell születnie a megállapodásnak. Mit lép a Híd, ha eddig az időpontig mégsem sikerül megállapodniuk? - kérdeztük Sólymos László pártelnököt.

Sólymos László
Fotó:  TASR

"Mi arra törekszünk, hogy hárompárti megegyezés jöjjön létre, de nem lehet a végtelenségig várni" - hangsúlyozta Sólymos, aki szerint "a tartalmi kérdésekben a három pártnak sikerült megegyezni, már csak az arányok kérdése maradt nyitott. Az MKP és a Híd már ebben a kérdésben is közös nevezőre jutott,

ha őszinte szándék lesz az Összefogás részéről a megegyezésre, akkor nem is kell várni február közepéig, a tárgyaló delegációk szintjén már január végén megszülethet a megállapodás".

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.