2020. december 16., 11:05

Egyelőre az Összefogás nélkül egyezett meg az MKP és a Híd. Januárban folytatódhatnak a tárgyalások - VIDEÓVAL

Szerdán Forró Krisztián, az MKP és Sólymos László, a Most-Híd elnöke tájékoztatta a sajtó képviselőit a magyar pártok tárgyalásainak eredményéről.

Fotó: ma7

Az utóbbi napokig úgy tűnt, hogy a három párt tárgyalássorozata eredményre vezethet, és még az ünnepek előtt bejelenthetik a magyar egység létrejöttét.

A pártok felső vezetése kedden is tárgyalóasztalhoz ült, a megegyezés reményében szerdára egy közös sajtótájékoztatót is meghirdettek.

Ezt követően váratlanul az Összefogás közösségi oldalán tette közzé, elfogadhatatlannak tartja, hogy „közös pártpaktum” szülessen. A párt a bejegyzésben azt állította, „a Híd ultimátumokkal akarja kierőszakolni az azonnali megegyezést”.

Az MKP pozsonyi székházában tartott szerdai sajtótájékoztatón végül Forró Krisztián, az MKP és Sólymos László, a Most-Híd elnöke állt ki a sajtó nyilvánossága elé. A sajtótájékoztatón váratlanul az Összefogás képviselői is megjelentek.

mkp-híd sajtó
Fotó:  ma7

Králik Róbert, az MKP szóvivője szót adott Mózes Szabolcsnak, aki elmondta, látogatóként van jelen, mivel délelőtt értesítették, hogy nem kap meghívást a mai sajtótájékoztatóra. Azután ismerteti az álláspontját és válaszol a kérdésekre, miután a két másik pártelnök megtartotta a sajtótájékoztatóját.

Forró abban bízik, hogy az Összefogás még mindig mindent megtesz az egyesülésért

Forró Krisztián hangsúlyozta, mióta átvette az MKP vezetését, arra törekedett, hogy elősegítse a felvidéki magyar pártok egységesülését. Emlékeztetett, augusztus 20-án az MKP, az Összefogás és a Híd szándéknyilatkozatot fogadott el a pártok egyesüléséről. Ezt intenzív tárgyalások követték, a pártoknak végül 99 százalékban sikerült megegyezniük. A célunk nem személyek átmentése, hanem minél szélesebb politikai közösség kialakítása - hangsúlyozta a pártelnök.

A tegnapi tárgyalást követően sajnálattal vették tudomásul, hogy az Összefogás olyan arányokhoz ragaszkodik, ami lehetetlenné teszi a három párt megegyezését. Ezért az MKP és a Híd kénytelen az Összefogás nélkül beszámolni a tárgyalások eredményéről.

Forró hangsúlyozta, az MKP és a Híd megegyezése óriási lépést jelent előre, de nem jelenti a teljes magyar egységet. Tízéves árkokat sikerült betemetni, de nem akarhatunk új árkokat kiásni. Továbbra is várják az Összefogást, hogy csatlakozzon a két párt megegyezéséhez.

Videó:  ma7

Forró reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások januárban az Összefogás részvételével folytatódnak. Továbbra is fenntartják a helyeket az Összefogás számára.

mkp-híd sajtó
Fotó:  ma7
Sólymos: Nem fogalmaztunk meg ultimátumot

Sólymos László hangsúlyozta, számukra kitüntetetten fontos, hogy a Most-Híd által vallott értékek az egységes pártban is érvényesüljenek  - amilyen az európai értékek képviselete, a kisebbségi jogok tiszteletben tartása. A tárgyalások nem egyénekről szólt, a tét a magyar közösség képviseletének megteremtése - emelte ki a Híd elnöke. A Híd pártban generációváltás zajlott le, a párt mostani vezetésén már nincs rajta az elmúlt időszak árnyéka - hangsúlyozta a politikus.

Sólymos hangsúlyozta, a szlovákiai magyarok legszélesebb egységére törekedtek, számukra a megegyezés célja egy erős képviselet megteremtése. Sajnálja, hogy az Összefogás nem tudta elfogadni a megegyezés feltételeit.

Sólymos újságírói kérdésre elmondta, nem tettek ultimátumszerű javaslatot az Összefogás irányába. A pártelnök hangsúlyozta, tegnap kézfogással álltak fel a tárgyalóasztal mellől, a Híd kompromisszumkész volt a tárgyalásokon.

Videó:  ma7
Mózes: Ultimátumnak minősül, ha az arányokról pártalku születik

Bár Mózes Szabolcs nem meghívott vendégként volt jelen, ennek ellenére válaszolt az újságírók kérdéseire. Az Összefogás elnöke hangsúlyozta, bár valóban megegyeztek számos részletkérdésben, ragaszkodnak az előválasztáshoz, hogy éppen a választók döntsék el, kik alkossák az egységes párt vezetését. Mózes ultimátumnak nevezte, hogy az arányok kérdésében pártalku szülessen. 

Mózes hozzátette, az azonnali megállapodáshoz ragaszkodó Híd politikusainak láthatóan félnivalója van a hatóságoktól, ezért fogalmaz meg ultimátumot irányukba.

Mózes érthetetlennek nevezte, hogy úgy állt ki a sajtótájékoztatóra, hogy nem sikerült megkötni a megállapodást. Az Összefogás elnöke hangsúlyozta, a legelemibb ideológiai, politikai kérdésekben sem sikerült megegyezniük - ilyen a magyar kormányhoz való viszony, vagy a Matovič-kabinethez politikájához való viszonyulás. Hozzátette, ennek ellenére továbbra is nyitottak a tárgyalásra.

Sólymos reakciójában megismételte, nem fogalmaztak meg ultimátumot, sajnálatosnak tartja a történeteket.

Videó:  ma7
Forró: Rossz üzenet, ha ilyen képet mutat magáról a magyar közösség

A parázs hangulatot érzékelve Forró Krisztián elmondta, nagyon rossz üzenetnek tartja, hogy a magyar közösség élő adásban ilyen képet mutat magáról.

Sólymos szerint ilyen cirkuszokkal csak azt érjük el, hogy a magyar választók még inkább elfordulnak a politikától.

A sajtótájékoztatót teljes egészében az alábbi videóban mézhetik meg:

Videó:  ma7
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.