2019. december 16., 12:10

Karaszkó evangélikus temploma

Karaszkó (Kraskovo) jellegzetes kicsiny falucska Felső-Gömörben. Első okleveles említése 1334-ből való, de már jóval korábban lakott hely volt. Temploma eredetileg a 13. században épült, egyhajós, egyenes záródású szentéllyel, melynek külső falán egy Szent Kristóf-ábrázolás és egy gótikus ablak látható.

Karaszkó evangélikus templom
Galéria
+7 kép a galériában
Karaszkó evangélikus temploma
Fotó: Görföl Jenő

Még a román korra emlékeztetnek a hajó rézsűs ablakai, a déli portálé és a nyugati oldal bejárata. A hajó ma már sík mennyezetű, a szentély azonban bordás boltozatú, a diadalív félköríves.

Mind a hajóban, mind a szentélyben gazdag ikonográfiai díszítés található a 14. századból. Ezeket a faliképeket utoljára az 1990-es években restaurálták. A diadalív belső falán ószövetségi prófétákat látunk. A szentély falát és a boltozat mezőit az apostolok egész alakos képei, a szimbolikus evangélistaábrázolások töltik ki, ezenkívül két érdekes kép: a mennyország ábrázolása (Ábrahám kebele) és a Veronika kendője freskó.

A hajóban és a diadalív falán két sávban láthatók a faliképek. A felső sor az érdekesebb, ez ugyanis a Szent László-legenda ismert jeleneteit ábrázolja: az üldözés, a birkózás, a lefejezés és az ápolás jeleneteit.

Szent László volt egyébként a település védőszentje is, neve napján tartották a középkorban a vásárokat. Az alsó sor freskói Jézus életét mutatják be: a gyermekkorból a háromkirályok imádása, a szenvedéstörténetből a sírba tétel a legszebb. A diadalív hajó felőli falán, a jobb oldal felső sorában Szent Borbála (a bányászok védőszentje), az alsó sorban Szent Mihály arkangyal, míg a bal oldalon egy köpenyes Mária-kép látható.
 

Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.