2022. május 29., 15:11

Ön is kap pénzt a kormány "inflációs" csomagjából? Nézze meg!

Az egyszeri százeurós támogatást számos, gazdaságilag sérülékeny társadalmi csoport és korosztály megkapja. Az alábbiakban röviden összeszedtük, kik azok, akik részesülnek a kormány inflációs mentőcsomagjából.

pénz
Fotó: Pixabay.com
Képünk illusztráció

A tervek szerint a szociális csomag, amely az infláció ellen nyújtana segítséget, összesen 105 millió eurót jelent. A Pravda portál utána járt annak, pontosan mely csoportokhoz jut el ez az összeg.

A 62 év fölöttiek

Azok a 62 év felettiek jogosultak a támogatásra, akik állandó, vagy regisztrált átmeneti lakhellyel rendelkeznek, legkésőbb májusban betöltik a 62. életévüket, nem volt önálló keresetük, vállalkozásuk és NEM szedtek öregségi, korkedvezményes, özvegyi vagy egyéb nyugdíjat, illetve nem kaptak külföldről sem nyugdíjhozzájárulást.

Abban az esetben nem jár a támogatás, ha ezek a személyek máshonnan szereznek jövedelmet, vállalkoznak, illetve büntetőeljárás zajlik ellenük.

Az egyszeri száz eurós támogatást június elsejétől egészen augusztus 31-ig lehet igényelni a szociális és munkaügyi hivatalokban. A szociális tárca szerint nagyjából 72 ezer ember kap majd ezen a címen támogatást.

Gyermekes családok

A gyermek után járó pótlék egyszeri emelése a májusi hónapra 74,12 euró.

A száz eurós családi pótlék minden olyan gyermek után jár, aki után egyébként is jár a 25,88 eurós összeg.

A kormány a szociális támogatással szeretné mérsékelni a magas inflációt és megoldást szeretne találni a gazdasági problémára.

Anyagi szükséghelyzetben lévők

Azok az állampolgárok, akik deklaráltan anyagi szükséghelyzetben (hmotná núdza) vannak a májusi hónapban, szintén kapnak 100 eurót. Ehhez még csak kérvényt sem kell leadniuk, a júniusi állami támogatás automatikusan 100 euróval emelkedik majd.

Nevelőszülők

Azok az állampolgárok is megkapják ezt az egyszeri összeget, akik nevelőszülőként állami hozzájárulást kapnak munkájukhoz. Összesen mintegy 7300 ember kap így támogatást, köztük azok a nevelőszülők is, például nagyszülők, akiknek egyébként nincs jogosultságuk a rendszeres nevelőszülői hozzájárulásra.

Személyi asszisztensek

Mintegy 15 ezer, főként mozgáskorlátozott vagy értelmileg korlátozott gyermekekkel foglalkozó személyi asszisztens is kap egyszeri 100 eurót abban az esetben, ha az elmúlt negyedévben legalább heti 12 órában végezte munkáját, illetve állandó vagy regisztrált átmeneti lakhellyel rendelkezik Szlovákiában. Ehhez az kell, hogy a szociális és munkaügyi hivatalban bemutassa a vonatkozó, törvényes szerződés másolatát, valamint a vonatkozó hivatalos kérvényt. Az egyszeri(!) százeurós támogatást június elsejétől lehet igényelni legfeljebb augusztus végéig.

Ápolók, gondozók

Mindazok, akik regisztráltan ápolnak valamely rászoruló állampolgárt és arra minden hónapban rendszeres állami támogatást kapnak a májusi hónapra 100 euróval nagyobb összeget kapnak majd, amelyet a júniusi hónapra járó pénzzel együtt fizetnek majd ki. Ehhez semmilyen dokumentumot vagy igénylést nem kell beadniuk.

A támogatásból azok is részesülhetnek, akik hivatalosan ugyan nem regisztráltak gondozóként, de állandó vagy regisztrált átmeneti lakhellyel rendelkeznek, fizetik az egészségügyi hozzájárulást és olyan fizikai személyről gondoskodnak, aki súlyosan egészségkárosult, elmúlt 80 éves és nem lakója egyetlen idősotthonnak vagy más szociális intézménynek sem. Nekik azonban egy megfelelő formanyomtatvánnyal kell igényelniük a pénzt, amelyet a szociális és munkaügyi hivatalban kérhetnek ki és adhatnak le. A támogatás június elseje és augusztus vége között igényelhető.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.