2021. március 9., 17:30

Káosz a köbön! Lefagyó weboldal, percek alatt eltűnő szabad terminusok… Kész versenyfutás lett az oltásra való regisztráció

Azt már megszokhattuk, hogy a kormány rosszul kezeli és kommunikálja a koronavírus-járványt. Ezért aztán meg sem lepődünk azon, hogy idegtépő versenyfutássá vagy akár vesszőfutássá válhat annak kísérlete, hogy magunkat vagy közeli hozzátartozónkat regisztráljuk a védőoltásra. 

koronavírus Magyarország oltás
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Embertelen az, ahogy a vakcinára való jelentkezés zajlik nálunk, jelentette ki a köztársasági elnök, aki saját édesanyját sem tudta regisztrálni az oltandók közé. A regisztrációs weboldal tegnap este egyszerűen lefagyott, mivel új terminusokat tettek közzé a 70 pluszosok számára.

Természetesen azt senki sem vitatja, hogy a nagy káosz oka jelenleg a vakcinák hiánya, vagyis, hogy alig csurran-cseppen valami a gyártóktól, és ennek köszönhető az is, hogy az oltási stratégia forgatókönyvét már többször is átírták. Az uniós vakcinabeszerzés bizony nem sikertörténet...

Ennek eredménye az is, és ez sokakban visszatetszést váltott ki, hogy míg a huszon- harmincéves pedagógusok, bolti eladók már megkapták az oltást, addig még a 75 fölöttiek között is szép számban akadnak, akik nem.

Igazságot persze nem lehet tenni, hiszen vita tárgya lehet, hogy egy otthon egyedül élő hetvenvalahány éves ember, aki legfeljebb a kertjébe vagy a háza elé mozdul ki most, ezekben járványos időkben, nagyobb veszélyben van-e, mint egy tanító, vagy elárusító, esetleg egy buszsofőr, aki nap mint nap ismeretlen emberek tömegével kerül kapcsolatba.

A sok kritika miatt az illetékesek néhány napja úgy döntöttek, hogy az oltásban mostantól csakis és kizárólag a kor fog számítani. Az Astra Zeneca vakcinája ráadásul már 55 és 69 év közöttieknek is beadható, ami némileg felgyorsíthatja a valóban legveszélyeztetettebbek beoltását.

Tény és való viszont, hogy ez már egy olyan korosztály, amibe nagyon sok százezren beletartozhatnak, éppen ezért egyik napról a másikra ők sem lesznek beoltva.

Miért nincs várólista?

Amikor az ember regisztrálni próbál és nem sikerül, mert két perc alatt elfogy több tucat szabad terminus, az jut az eszébe, vajon miért nem lehet ezt úgy is megtenni, hogy az adatokat kitölti, elküldi, a regisztrált személy egy várólistára kerül, ahonnét majd életkora és a szabad vakcinák függvényében kiválasztják az oltásra?

Ezután kapna egy e-mailt, vagy pedig sms-ben értesítést, hogy hol és mikor kapja meg az injekciót. Mindenki megnyugodna, mert tudná, hogy előbb vagy utóbb megcsörren a telefon. Én nem kellene napi több órát vacakolni, ráadásul sikerélmény nélkül, a regisztrációs portállal.

Valami ilyesmit tervez az egészségügyi minisztérium is. De ez nem lesz meg egyik napról másikra. Legkorábban a jövő hétre ígérik azt az applikációt, ami lehetővé teszi a bejelentkezést, virtuális várótermet.

Ennek lényege, Zuzana Eliášová minisztérium sajtószóvivője szerint az, hogy születési számmal be lehet majd jelentkezni és mindig a legidősebbek kapnak meghívást az oltásra. Ezzel egyfajta igazságosság és rend keletkezne az oltások terén. S nem kellene fél napokat árgus szemmel figyelve, hátha akad szabad időpont, a regisztrációval tölteni.

A minisztérium most legalább azzal segít, hogy előre megadja, melyik kerületekben mikor és hol lehet majd oltásra jelentkezni. Ma este sajna nem sok magyar lakta városban lehet majd próbálkozni saját magunk, vagy hozzátartozónk regisztrálásával.

A jelenlegi kaotikus helyzetbe alaposan belekavarhat, hogy Szlovákiában is megjelent a vírus rettegett dél-afrikai mutációja, ami még a britnél is veszélyesebb és félő, hogy ez is elsősorban a fiatalabb generációkat fogja „célba venni”.

Hogy mennyire lesznek hatásosak ellene a jelenlegi vakcinák, azt még pontosan nem tudni. A járványügyi szakemberek mindenesetre remélik, hogy megvédenek az új mutáció ellen is.

Az oltás menetét némileg  felgyorsíthatná a bevetésre várakozó, nemrég behozott 200 ezer Szputnyik V vakcina is.

Az adatelemzők szerint, ha az összes többi vakcina döntő része időben megérkezik, június végére megláthatjuk a fényt az alagút végén, amikor is 3,5 millió ember, vagyis a felnőtt lakosság 78 százaléka már be lesz oltva legalább az első adag vakcinával.

Ugyanebben, vagyis a nyári vakáció kezdetére való átoltottságban bízik Marek Krajčí egészségügyi miniszter is.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.