2021. március 9., 15:00

Krajčí nem akar lemondani, sőt, emeli a tétet! A nyári szünetre szerinte mindenki megkaphatja az oltást!

Hosszabb interjút adott a Markíza televíziónak Marek Krajčí, Szlovákia sokat bírált egészségügyi minisztere.

Fotó: TASR/AP

A tárcavezető a műsorban kijelentette,

Szlovákia számára "nem a legokosabb lépés" a kormány átalakítása.

Saját szerepe kapcsán arról beszélt, tudja, hogy "nagyon nehéz" helyzetben van ő személyesen is, de kijelentette, képes átvészelni ezt az időszakot, ráadásul továbbra is élvezi a miniszterelnök bizalmát. 

Krajčí szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a kormány változatlan formában folytathatná tovább a működését.

A miniszter arra is kitért, mivel járna, ha megvalósulna Richard Sulík javaslata, és az SaS elnöke venné át az egészségügyi tárca irányítását. Krajčí szerint Sulík "gesztusa" nem segítene, sőt, joggal félthetnénk az emberek életét.

Krajčí leszögezte, sajnálatosnak tartja, hogy az ingázóknak az új mutációk terjedésének idején is elég a hétnapos negatív teszt. A szerdai kormányülésen biztosan szóba kerül majd a téma, ő egyetértene azzal, ha a szakértők ajánlásának megfelelően 72 órára szűkítenék az érvényességet.

A határátlépés kapcsán kiderült, a nem EU-s állampolgárok kötelező állami karanténjának elrendeléséről is szó eshet majd a kormányülésen.

A miniszter elnézést kért azoktól, akiknek eddig nem sikerült regisztrálnia az oltásra, kijelentette,

ha minden a tervek szerint alakul, a nyári szünet kezdetére mindenkit beolthatnak, aki azt kéri.

Krajčí azt is belengette, menesztheti a Nemzeti Egészségügyi Információs központ (NCZI) vezetőjét, ugyanis már ősszel megvolt az elvárás, hogy létrehozzanak egy oltásregisztrációs "várótermet". Hogy erre miért nem került sor, nem tudni, bár a tárcavezető közölte, nem a rendszerrel van gond, egész egyszerűen hirtelen túl sokan akartak oltásra jelentkezni. Az új kategóriák miatt egymillió ember akart néhány napon belül regisztrálni. 

A szputnyikkal nagyjából három hét múlva kezdhetnek oltani. Erre a vakcinatípusra önkéntes lesz a jelentkezés, sőt, 

külön rendszer áll majd azok rendelkezésére, akik hajlandóak beoltatni magukat az orosz vakcinával.

A tárcavezető végül cáfolta azt az értesülést, hogy a Szputnyik használatával járó felelősséget a körzeti orvosokra hárítanák.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.