2022. augusztus 8., 18:42

Jól vigyázzon a pénzére, trükkös csalók akarnak hozzáférni a bankszámlájához

Könnyen adathalászok "hálójába" kerülhet az, aki elővigyázatlanul kattint látszólag hiteles, "banktól" érkező levelekre.

phishing
Legyen óvatos az adathalászokkal
Fotó: connectedplatforms.com

Nemrégiben az OTP-t is felvásároló ČSOB bank ügyfeleit próbálták megvezetni trükkös csalók. Több olvasónk is kapott ilyen levelet.

Az elkövetők a bank dizájnját idéző levélben kérték az ügyfeleket, kattintsanak a levélben levő hivatkozásra, mivel fontos levelet kaptak a banktól. A befolyásolást ezzel nem tekintik befejezettnek, a link alatt felhívják a figyelmet, minden ügyfél köteles elvégezni a feladatot.

csob phishing
A levélben hibásan van írva a bank neve, ezt egy nagybank biztosan nem engedné meg magának

A fejlécben azonban jól látható, a levelet nem a banktól, hanem az info@philcarter.it e-mail címről küldték. Az e-mailt a Gmail levelezőrendszere veszélyesként értékelte ki, automatikusan a kéretlen levelek mappájába került, a hivatkozás pedig nem volt kattintható. De elképzelhető, hogy a gyengébb spamszűrővel rendelkező levelezőrendszereken átcsúszik a levél.

A hazai bankok nem szokták e-mailben felhívni a figyelmet egy általuk küldött üzenetre, így ez már önmagában is gyanús lehet. Továbbá nem kérnek érzékeny adatokat, jelszavakat sem.

Ha hasonlót tapasztal, ön jó eséllyel adathalászat, "phishing" áldozata. Ilyen esetekben a legegyszerűbb törölni a kamuemailt, esetleg spamnak jelölni azt, hogy a továbbiakban ne kézbesítsenek elektronikus levelet az adott feladótól. Igazán elkötelezett olvasóink a banki ügyfélszolgálaton is jelezhetik az adathalász próbálkozást.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.