2018. április 14., 12:26

Anélkül válunk az adathalászat áldozataivá, hogy arról tudomást szereznénk

Szükséges, hogy az emberek jobban tudatosítsák, milyen személyes információkat osztanak meg magukról a közösségi hálón – mondja a szlovák biztonságpolitikai szakértő.

201803240827520.facebook-cambridge-analytica.jpg

Fel sem fogjuk, hogy a modern technológia miképp befolyásolja életünket, s hogyan alakítják jövőnket. A digitális készségek az egyik legfontosabb eleme lesz a műveltségnek – vélekedik Igor Šenkarčin.

A szlovák biztonságpolitikai elemző szerint annak ellenére, hogy az interneten meg vagyunk győződve saját anonimitásunkról, személyes adatainkkal könnyen vissza tudnak élni. Amennyiben a szociális oldalakon megosztjuk tartózkodási helyünket (például közlekedési dugókban, baleseteknél), könnyen visszaélés áldozataivá válhatunk – mutatott rá a biztonságpolitikai elemző.

„Akinek ilyen szándékai vannak, hozzá is jut adatainkhoz” – jelentette ki Šenkarčin, hozzátéve: adott esetben a politikai marketing is él ilyen eszközökkel.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Cambridge Analytica adatlopási botrányához hasonló esetek a jövőben is előfordulhatnak. A felhasználók anélkül válnak az adatlopás áldozataivá, hogy arról tudomást szereznének – hangsúlyozta Šenkarčin, aki szerint szigorúbb törvényi szabályozásokkal lehetne elejét venni az adathalászatnak.

"Ez év májusában lép érvénybe a személyes adatok védelméről szóló új törvény, amely nemcsak az uniós tagországokra vonatkozik majd, hanem azokra is, melyek adatforgalmi kapcsolatban állnak az EU-val. A törvény többek között előírja a szolgáltatóknak és az információs rendszerek üzemeltetőinek, hogy ügyfeleik kérésére adataikat töröljék nyilvántartásukból” – magyarázta a szakember.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.