2021. június 23., 18:35

Jól alakul a szlovákiai járványhelyzet, csak most ne rontsuk el

Nagyon jól alakul a szlovákiai járványhelyzet, közölte szerdán Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője. A tárca továbbra is felelősségteljes magatartásra buzdítja az embereket.

koronavírus Szlovákia
Fotó: TASR

A COVID automata szerint jövő hétfőtől (június 28.) hat járás másodfokú, 46 járás elsőfokú éberségi fázisba, 27 járás pedig megfigyelési fázisba lép át.

Eddig összesen 1 967 496 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcina első adagját. Két dózist eddig a lakosság 26 százaléka, 1 400 324 fő vett fel. A tárca megerősíti a mobil oltócsapatok kapacitását, emellett júliustól a körzeti orvosok is olthatnak.

Jelenleg 231 személyt kezelnek kórházban, 154 esetben igazolták a koronavírus-fertőzést. 17 páciens intenzív ellátásra, 13 személy pedig mesterséges lélegeztetésre szorul.

Beigazolódott, hogy Szlovákiában is jelen van az új koronavírus delta variánsa. Ez 40-60 százalékkal fertőzőbb, a kórházba kerülés kockázata pedig ebben az esetben 2,61-szer nagyobb. A tárca közleménye szerint a delta mutáns elleni védekezés szempontjából rendkívül fontos, hogy felvegyük mindkét adag oltást. A védőoltásra azoknak is szükségük van, akik már átestek a COVID-19 betegségen.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.