2021. október 1., 12:35

Jelentősen megerősítenék a belügyminiszter kompetenciáit a rendőrfőnök kiválasztása során

A koalíciós képviselők olyan javaslattal álltak elő, amely szerint a belügyminiszter kompetenciái jelentősen megerősödnének például a rendőrfőnök kiválasztása során.

Illegális fegyverleadás
Fotó: TASR
Roman Mikulec belügyminiszter

A belügyminiszternek nagyobb jogköre lenne a rendőrfőnök kinevezésében, vagy visszahívásában.

A javaslat szerint

a bizottság előtti nyilvános meghallgatások csak konzultatív jellegűek lehetnek. A rendőrfőnököt, illetve a belső ellenőrzés vezetőjét indoklás nélkül is vissza lehet hívni.

A kormány programnyilatkozatának megfelelően a javasolt módosítás megerősítené a belügyminiszter kompetenciáit ezekben az ügyekben. A jelöltek meghallgatása a parlamenti védelmi bizottságánál csak szimbolikus jelleggel bírna,

ez azt jelenti, hogy a belügyminiszter nem a bizottság tagjaitól függene, saját hatáskörben nevezhetne ki vagy hívhatna vissza rendőrfőkapitányt, a jelöltek meghallgatása nyilvános lenne, a képviselők is jelen lehetnének a meghallgatáson.

A jelenlegi szabályok értelmében a rendőrség vezetőjét a belügyminiszter nevezi ki a jelöltek közül, a folyamat pedig a szakmai bizottság előtt történik. A nyilvános meghallgatáson a szakmai bizottság tesz javaslatot a belügyminiszternek. Ugyanez az eljárás vonatkozik a belső ellenőrzés vezetőjére is, akit a kormány nevez ki a belügyminiszter javaslatára.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!