2022. június 27., 16:11

Járvány: Az új hullám valószínűleg enyhébb lesz, nem tér vissza a korábbi szigor

A koronavírus újabb hulláma enyhébbnek tűnik, a fertőzöttek számának emelkedése nyár végére, ősz elejére várható. Az egészségügyi minisztérium szerint várhatóan nem kell olyan szigorú intézkedéseket bevezetni, mint a járvány korábbi hullámai idején – közölte a tárca a közösségi hálón.

koronavírus
Fotó: TASR

„A lakosság nagy része már védettséget szerzett, vagy az oltások révén, vagy azért, mert átesett a fertőződésen” – tette hozzá a minisztérium. A T-sejtek mindkét esetben évek múlva is védettséget nyújthatnak. A fertőzöttek számának emelkedését az omikron új alvariánsai, a BA.4 és a BA.5 okozzák.

Gyorsabban terjednek, mint a korábbi mutációk, és az újrafertőződés veszélye is nagyobb”

– figyelmeztet a tárca.

Bár az oltások valamivel kevésbé hatékonyak ezek ellen, de még mindig magas védettséget biztosítanak a betegség súlyosabb lefolyása vagy halálos kimenetele ellen.

A minisztérium ennek ellenére továbbra is óvatosságra int, főleg a kockázatos csoportokba tartozók legyenek elővigyázatosak.

Az Egészségügyi Világszervezet is figyelmeztetett, hogy egyelőre nem beszélhetünk a járvány végéről”

– húzta alá a tárca. Főleg a gyenge immunrendszerűeknek, a tüdő- és szívbetegeknek, a cukorbetegeknek és a súlyos betegségben szenvedőknek ajánlja, hogy viseljenek maszkot. Ugyanezt javasolja az időseknek, a terhes nőknek, a szoptató kismamáknak és természetesen azoknak, akiknél légúti megbetegedés tünetei vagy a koronavírus egyéb tünetei jelentkeznek.

Ez vonatkozik azokra is, akik fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.