lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2023. július 19., 09:11
Frissítve: 2023. júl. 19. 12:53

Ivan Šimko két hónap után bedobta a törölközőt

Két hónap után távozik Ivan Šimko a belügyminiszterium éléről.

Ivan Šimko
Fotó: TASR

„Az elmúlt hetekben annyira megromlott a bizalom Ivan Šimko és a rendőrség tágabb vezetése között, hogy az államfő és az én személyes igyekeztem ellenére sem sikerült megújítani. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy nem működött a kommunikáció a belügyminiszter és a rendőrség vezetése között, és az elmúlt két hónapban ez áthághatatlan akadályokat gördített az együttműködésük elé” – jelentette ki Ódor.

A kormányfő megerősítette, hogy körülbelül húsz rendőrségi vezető fontolgatta a távozását, és nem csupán Šimko közösségi hálón közzétett nyilatkozata miatt.

A történet nem ezzel kezdődött, inkább arról van szó, hogy ez volt az utolsó csepp a pohárban”

– tette hozzá.

A kormányfő biztosította a rendőrséget és a nyilvánosságot, hogy a törvényes keretek között a rendőrség eddig is szabadon végezhette a munkáját, és ez ezután is így lesz. A politikai beavatkozásokat, a rendőrség politikai irányítását megengedhetetlennek nevezte. Szerinte Šimko távozása lecsillapítja a kedélyeket, helyreállítja a bizalmat, és bár „nem volt könnyű, de ez volt a legértelmesebb megoldás”.

Ódor nem kételkedik abban, hogy Šimko szándéka is az volt, hogy Szlovákia jogállamként működjön, és ennek megfelelően az egyes intézményei is, az ennek biztosításával kapcsolatos nézetek között voltak időnként eltérések. Šimkónak köszönetet mondott a tisztességes és transzparens parlamenti választás előkészítéséért, valamint az illegális migrációval kapcsolatos kérdések képviseletéért az uniós fórumokon.

Šimko a szakértői kormány tagja, amelynek a szeptemberi választás után felálló kormány megalakulásáig szól a megbízása. Mivel ideiglenesen megbízott miniszter, nem lehet leváltani, csak az államfő vonhatja vissza a megbízatását, és ideiglenesen valamelyik jelenlegi miniszter veszi át a belügy irányítását.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.