2021. október 5., 13:44
Frissítve: 00:19

Korčok Szijjártónak: a magyar állam ezentúl számoljon be a felvidéki magyaroknak juttatott támogatásokról

Szlovákia eltökélt szándéka, hogy minden tőle telhetőt megtegyen a jó szlovák-magyar kapcsolat érdekében - jelentette ki Ivan Korčok. A szlovák külügyminiszter a szép szavak ellenére szokatlanul kemény ötletekkel rukkolt elő.

Korčok- Szijjártó
Fotó: TASR

Arról beszélt, hogy "az országok közötti aktivitásokat előre egyeztetett feltételekhez kellene igazítani". Hozzátéve, a Magyarországot és Szlovákiát is érintő történelmi kérdésekről főleg a történészeknek, és nem a politikusoknak kellene beszélniük. A két tárcavezető megegyezett abban, hogy a kétoldalú találkozókat félévente megismétlik.

Korčok egy rövid írásos dokumentumot nyújtott át a magyar miniszternek,

amelyben arra kéri Magyarországot, hogy a Szlovákiára kiterjesztett kormányzati programokat kölcsönös konzultáció és egyeztetés előzze meg.

A jó kapcsolat érdekében

- fűzte hozzá Korčok. Úgy véli, Magyarországnak és Szlovákiának teljes mértékben az 1995-ös, a jószomszédi kapcsolatokról szóló szerződés alapján kellene eljárnia.

Zárójeles megjegyzés: a szerződés aláírásakor Szlovákia miniszterelnökét Vladimír Mečiarnak hívták, Magyarországét pedig Horn Gyulának. Más világ volt...

A miniszterek találkozójukon kitértek a közös történelmi kérdésekre is, amelyekről mindkét fél eltérően vélekedik. Megegyeztek abban, hogy

a történelmi eseményeket nem lehet kitörölni vagy elfelejteni, hanem el kell fogadni azokat. Korčok szerint a magyar és szlovák történelemszemélet közötti különbségekhez felelősségteljesen kell viszonyulni, és nem szabad felkorbácsolni az indulatokat.

Azt javaslom, hogy ezeket a kérdéseket próbáljuk meg azokra bízni, akiknek ez a hivatásuk, és politikailag nem motiváltak, vagyis a történész szakmára

- jegyezte meg a szlovák külügyminiszter.

Szijjártó szerint az egyes történelmi eseményeket egy-egy nemzet teljesen eltérően ítélheti meg, és ami az egyik számára tragédia, az a másik számára nem biztos, hogy az. Úgy véli, ezt el kell fogadni, és tiszteletben kell tartani a másik érzéseit.

A magyar miniszter megemlített több nemzetközi projektet is. Kiemelte:

a Kassát  Miskolccal összekötő gyorsforgalmi utat előreláthatólag október végén adják át. Emellett szót ejtett a Budapestet Pozsonnyal összekötő hajóforgalomról, valamint hangsúlyozta a két ország közötti gyorsvasút kiépítésének fontosságát is.

Szijjártó méltatta a magas szintű szlovák-magyar gazdasági kapcsolatokat is. Hangsúlyozta: a magyar vállalatok vonzó befektetési helyszínnek tartják Szlovákiát.

Több száz, Magyarországon működő cég szlovák tulajdonossal rendelkezik, de ez fordítva is igaz, több szlovákiai vállalatnak magyar a tulajdonosa. A pandémia elmélyítette az együttműködésünket

- állapította meg a külügyminiszter.

Megosztás
Címkék