2019. december 4., 12:18

Ismert magyar autonomista tart a PS-be

Általános meglepetést keltett a hír, hogy Krivánsky Miklós, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) alapító tagja és szinte az utolsó napokig alelnöke, november végén előbb kilépett pártjából, majd beadta jelentkezését a Progresszív Szlovákiáért (PS) nevű szlovák mozgalomba. A nehezen érthető lépés okairól kérdeztük az érintetteket: a kereszténydemokratáktól távozó politikust és Martin Dubécit, a PS elnökségi tagját.

Fotó: Facebook

Bejelentette, hogy elhagyja az MKDSZ-t, és belép a Progresszív Szlovákiáért mozgalomba. Mi vezette önt erre?

Az MKDSZ-ből való távozásomat nem akarom kommentálni. November 25-én kiléptem innét, és pár nappal később beadtam jelentkezési kérelmemet a PS mozgalomhoz. Annyit azért elmondhatok, hogy rendkívüli mértékben meghatározta ezt a lépésemet, hogy nem jött létre a szlovákiai magyar pártok konszenzusa.

Kilátástalanság miatt választotta ezt a lépést? Végül a volt pártja, az MKDSZ meg tudott egyezni a Most-Híddal.

Ez nem ugyanaz, ezt tudja mindenki. Nekem meggyőződésem, hogy így az összes magyar szavazat el fog veszni.

Ön jelentős funkciót töltött be az MKDSZ-be, ez év őszéig alelnök volt. Lehet ilyen gyorsan váltani?

A közösségünket érintő ügyeket illetően én már elvesztettem a reményemet. Ha ebben nem tudok segíteni, akkor szeretnék az egész országot érintő legnagyobb probléma megoldásában részt venni.

Ön szerint melyik ez a probléma?

Szögezzük le, hogy Szlovákia egy maffiaállam és akárhogy is nézzük, mégiscsak a hazánk. Ezért a Fico-féle rendszer leváltását, a demokratikus kibontakozást tartom az elsődleges feladatnak, ha már a közösségi problémák megoldása veszélybe kerül.

Akárcsak az MKDSZ, úgy ön is határozottan képviselte az elmúlt években az autonómia kialakításának szükségességét. Ön szerint a PS esetleg vevő lesz erre az elképzelésre? Többet tud a PS-ben tenni a közösségi jogokért?

Én csatlakoztam ehhez a mozgalomhoz, de semmiféle tisztségem nincsen. A jövő megmutatja, hogy kölcsönösen partnerek tudunk-e lenni. Ha igen, az jó. Ha pedig nem tudnánk partnerek lenni, akkor sem vagyunk örök időkre egymáshoz láncolva. Lényeges, hogy a PS esetében biztosan nem fognak elveszni a szavazatok. A PS nyitott felénk, a szlovákiai magyar közösség felé. Adnak most egy lehetőséget minden kisebbségnek.

A PS kereste önt, vagy fordítva volt: ön kereste fel a PS-t?

Én kerestem meg őket. Csatlakoztam hozzájuk, és támogatom őket, de még el kell telnie bizonyos időnek, amíg döntenek arról, hogy tagként felvesznek-e. Természetesen, ha felvesznek, akkor ismertetni fogom a vezetőséggel az autonómiára vonatkozó elképzeléseimet. De azért biztos lehet benne, hogy ők tudják azt, hogy én honnan jövök. Ha nem tudnák, akkor az a komolytalanságukat jelentené. Nekik az autonómia kérdésével egy pillanatban mindenképpen találkozniuk kell, mert a magyar közösségben az autonómia igényének a szentjánosbogarai pislákolnak, s ezt egyetlen politikus sem hagyhatja figyelmen kivül. A megyerendszert mindenképpen fel kell számolni, ez a kérdés nem közömbös nekik, ez kiderült Šimečka PS-vezető magyarországi nyilatkozatából is. Ebben a PS és én is egyetértünk, s hogy utána, ami létrejön, abban az önrendelkezés benne lesz-e, ez most még egy nyitott lehetőség.

Megkerestük Martin Dubécit, a Progresszív Szlovákia mozgalom elnökségi tagját, a mozgalom Magyar Platformjának gesztorát, mert kíváncsiak voltunk arrra, hogy Krivánsky Miklós a PS tagja-e már, illetve hogy Krivánsky-nak az autonómiával kapcsolatos álláspontját is magáévá teszi-e a PS mozgalom? Martin Dubéci csak az első kérdésünkre válaszolt, amelyben nem november 25. utáni napokra, hanem pontosan november 25-ében határozta meg Krivánsky tagsági kérelmének beérkezését. Hozzátette, hogy a tagsági kérelem csak a felvételi mechanizmus elejét jelenti, amely akár több hétig is eltarthat, és velejárója a jelentkezni kívánóval való többszöri elbeszélgetés is. 
Megosztás
Címkék