2024. február 15., 14:56

Ismeretlen szlovákok zaklatták Šimkovičovát Abu-Dzabiban

A kulturális tárca szerint a kulturális miniszterrel szembeni gyűlöletkeltő és felháborító praktikák már minden határt túllépnek. Az UNESCO kulturális és művészeti oktatásról szóló nemzetközi konferenciájának utolsó napján Abu Dzabiban Martina Šimkovičovát egy ismeretlen személy verbálisan zaklatta, a konferencia helyszínéről távozóban.

Simeckova Abu Dzabiban
Fotó: kulturális minisztérium

A minisztérium szerint a kamerával és mikrofonnal felszerelkezett szlovákok be akartak szállni abba az autóba, amellyel a miniszter távozni szeretett volna, miközben a többször megismételt kérdésére, miszerint melyik médiától vagy intézménytől vannak, nem válaszoltak.

A mikrofonos férfi állítólag csak azt ismételgette, hogy az adófizetők képviselője, és többször is megkérdezte a minisztert arról, hogy mit keres ezen a „luxus külföldi utazáson az adófizetők pénzén”.

Az esetre maga a minisztérium hívta fel a figyelmet.

A tárca szerint a kulturális miniszter és a kulturális tárca folyamatos zaklatása odáig fajult, hogy már szóban is támadják a külföldön tartózkodó minisztert, és a folyamatos támadásokkal akadályozzák a miniszter munkáját. „Martina Šimkovičová azt kérdezi, ki fizeti ezeket a tevékenységeket. Ki fizette a két provokátor kiutazását és elszállásolását? Milyen szándékkal és milyen céllal?” – olvasható a tárca közleményében.

A minisztérium közleménye szerint a miniszter bármikor kész válaszolni az újságírók és a média kérdéseire a négynapos külföldi útjával kapcsolatosan.

„Ha valaki eljött volna és udvariasan bármiről kérdezett volna a miniszter tevékenységével kapcsolatosan az UNESCO-konferencián, akkor választ kapott volna” – állítja a tárca, hozzátéve, ebben az esetben durva és tisztességtelen formáról van szó, ráadásul ezek az emberek be sem mutatkoztak, és megpróbáltak erőszakkal beülni a miniszter autójába.

A minisztérium szerint ezek maffiapraktikák

„Szégyen, amit szlovák állampolgárok külföldön csinálnak, olyan cirkuszt, amit Igor Matovič idejéből ismerünk, a nemzetközi konferencia szervezői és a világ minden tájáról érkező résztvevői szeme láttára” – állítja a tárca, amely szerint ezek az emberek céltudatosan figyelik Šimkovičová miniszter minden lépését.

Szó szerint lesnek és vadásznak rá, mint a zsákmányra. Ezek maffiapraktikák. Ilyen módszerekkel követték az előző kormány minisztereinek a tevékenységét is?

– teszi hozzá a tárca közleményében.

A kulturális miniszter az UNESCO konferenciáján egy panelbeszélgetésen beszélt a minőségi élethosszig tartó tanulásról a kulturális sokszínűségen keresztül. „A kulturális nevelés fontos része az egész életen át tartó nevelésnek. A művészet és a kultúra képezi az alapját nemzeti identitásunk, de nem utolsósorban emberségünk megőrzésének. Ezért is tartom kiemelten fontosnak, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk a kulturális nevelésre hazánkban is” – mondta beszédében Šimkovičová.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.