2024. február 2., 12:18
Frissítve: feb. 2. 13:38

A PS és az SaS indítványt nyújtott be Šimkovičová felmentésére a kulturális miniszteri posztról

Az ellenzéki PS és SaS összegyűjtötte és benyújtotta a parlament Tanácsának (SZNT) rendkívüli ülésének összehívásához szükséges aláírásokat, amelyen fel akarják menteni Martina Šimkovičová kulturális minisztert (SNS-jelölt).

Cicaharcosok
Mária Kolíková - Martina Šimkovičová - Zora Jaurová
Fotó: TASR/ma7
Nem csak arról van szó, hogy felháborító kijelentéseket tett magáról a kultúráról vagy a különböző társadalmi csoportokról. Nem csak a kirívó hozzá nem értéséről van szó, amit nap mint nap bizonyít, és még csak nem is csak a kultúrában bejelentett, viszonylag botrányos terveiről, amelyek egyes területeken az 1989 előtti szintre állítanák vissza a kultúrát"

- hangsúlyozta Zora Jaurová (PS). A miniszter menesztésének indokaként említette azt is, hogy Šimkovičová nem kommunikál a kulturális élet illetékes képviselőivel, és nem érti a kultúra igényeit.

Mária Kolíková (SaS) azt állítja, hogy Šimkovičová vezetése alatt a kulturális minisztérium "a nem-kultúra, a polarizáció és a gyűlölet minisztériumává vált". Hivatkozott a miniszter elbocsátását követelő polgári petícióra is, amelyet több mint 180 000 ember írt alá. Ezért az ellenzék is indítványozta, hogy hívjanak össze rendkívüli ülést, hogy a parlamentben is szóba hozzák a kérdést.

A rendkívüli ülésszak kezdeményezéséhez legalább 30 aláírás szükséges. A parlament elnökének az indítvány benyújtásától számított hét napon belül össze kell hívnia a rendkívüli ülést.

Danko a támogatásáról biztosította Šimkovičovát 

Andrej Danko, az SNS elnöke, a parlament alelnöke teljes támogatásáról biztosította Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális minisztert, miután az ellenzék rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett a visszahívására. Danko reméli, hogy gyorsan lezárják az ülést.

Örülök, hogy nem szivárványos felvonulásokra ad pénzt, hanem a filharmónia tetejének megjavítására. Martina Šimkovičová sok fontos dologra rámutatott”

– jelentette ki Danko. „Remélem, hogy nagyon gyorsan elintézzük, nem akarunk felesleges cirkuszolást” – mondta a rendkívüli ülésről.

Az ellenzéki PS és az SaS pénteken leadta az ülés összehívásához szükséges aláírásokat, a házelnöknek hét napon belül össze kell hívnia azt. Az ellenzék szerint Šimkovičová alkalmatlan a posztra, nem kommunikál a kulturális élet meghatározó szereplőivel, és nem is érti, hogy mire lenne szüksége a kultúra egyes területein.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.