2021. július 19., 10:16

Így léphetünk át a határon: Végre egyértelműek a nyaralás és az ingázás feltételei

A szlovák külügyminisztérium végre egyértelműen összefoglalta, milyen feltételekkel térhetünk haza külföldi nyaralásunkból. 

határ átlépés
Fotó: TASR/AP

Függetlenül attól, valaki rendelkezik-e oltással, milyennel és hány adaggal, mindenkire érvényes, hogy

regisztrálnia kell a korona.gov.sk/ehranica oldalon.

Amennyiben repülővel tér haza Szlovákiába, azaz a gépe az ország területén száll le(!), egy másik kérdőívet is ki kell töltenie, amely a mindop.sk/covid oldalon található. Fontos kiemelni, ez csak akkor kötelező, ha Szlovákiában landol a gép, bécsi vagy budapesti érkezés esetén nem.

A külügy külön listát rakott össze azon országokról, amelyekből "biztonságosnak tekinthető" a visszatérés, ha azonban egy listán nem szereplő államból térünk haza, a 12 évnél idősebb utasok landoláskor egy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel kell bizonyítsák, nem fertőzöttek.

Mi vár ránk a hazatérés után?

Nos, ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgot, tulajdonképpen két lehetőség áll előttünk: karantén vagy szabad mozgás.

Mentesülnek a karantén kötelezettsége alól azok, akik

- 12 évnél idősebbek és teljes oltottsággal rendelkeznek,

- 18 évnél fiatalabbak, amennyiben a velük egy háztartásban élő családtagok közül senkinek nem kell karanténba mennie. Ha tehát egy teljes oltottsággal rendelkező édesapa 17 éves, nem oltott lányával hazatér párizsi kirándulásából, értelemszerűen sem az apának, sem a lánynak nem kell karanténba mennie, amennyiben egy háztartásban élnek. 

- nem oltott, 12 évnél idősebbek, amennyiben a rendelet által meghatározott kivételek valamelyike vonatkozik rájuk. Ezek listája igen hosszú, tehersofőrök, vonatvezetők, pilóták, légikísérők, temetkezési vállalatok munkatársai is mentesülnek a karantén alól, de bizonyos speciális jogi helyzetek esetén is érvényes a könnyítés. A kivételek teljes listáját IDE kattintva, a hatos paragrafus alatt találják.

- nem oltott, 12 évnél idősebb személy, aki teljesíti a munkavállalás miatt ingázókra vonatkozó kivételek (fent linkelt dokumentum, hetes paragrafus) valamelyikét. 

Az ingázóknak hét napnál nem régebbi, negatív PCR-tesztre így is szükségük van, illetve a megfelelő munkáltatói igazolásokra. 

- nem oltott, 12 évnél idősebb személy, aki teljesíti a nyolcas paragrafusban foglalt kivételek valamelyikét és rendelkezik negatív teszteredménnyel. Ez a pont főként a diákok és sportolók számára jelent könnyebbséget, hogy pontosan milyen tesztet kérnek majd tőlük a határon, az attól függ, a paragrafus mely bekezdése alapján jár nekik a kivétel.

Kötelező karanténba mennie, ha

- elmúlt 12 éves, és július kilencedikéig megkapta a vakcina első adagját. A karantén 14 nap után szabadon elhagyható, illetve abban az esetben is

ha negatív PCR-tesztet tud felmutatni. A teszt akár már a karantén első napján kérhető, így a vesztegzár azonnal véget ér.

- elmúlt 12 éves és nincs beoltva.  A karantén 14 nap után szabadon elhagyható, PCR-teszt igénylésére az ötödik napján nyílik először lehetőség, negatív eredmény esetén a karantén véget ér.

- a 12 évnél fiatalabbak karanténja akkor érhet véget, amikor a velük egy háztartásban élők közül mindenkinek véget ér a karanténja.

A végére egy fontos kiegészítés: a felsorolt szabályok a közegészségügyi hivatal által kiadott rendeletből származnak, de, ahogy azt számos olvasónk jelezte, a gyakorlat határátkelőnként, sőt, határőrönként is eltérő lehet. Van ingázó, aki PCR-teszt helyett antigén-teszttel jár dolgozni minden probléma nélkül, volt, akit egy legyintéssel engedtek át a határon, más pedig arról számolt be, szigorúan, pontról pontra ellenőrzik a határon a szabályok betartását. Olvasóinknak azt tanácsolnánk, igyekezzenek betartani a fenti szabályokat, abból baj nem lehet. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.