2021. július 19., 08:18

Hétfőtől az egy adag vakcinával beoltottak számára változnak a határátlépés feltételei

Hétfő reggel hat órától némileg enyhébb feltételek mellett léphetik át az országhatárt azok, akik már megkapták a koronavírus-vakcina első adagját. 

határátkelés határ átlépés
Rendőri ellenőrzés a Dunacsún és Rajka közti határátkelőn 2021. júliusánban.
Fotó: TASR/AP

Az új szabályozás értelmében,

ugyan karanténba kell vonulniuk, de már rögtön a hazatérés utáni első napon mehetnek PCR-tesztre, s amennyiben az eredmény negatív, el is hagyhatják a karantént.

Úgy tudni, a PCR-teszt költségeit az állam állja, így az igénylőnek egy centet sem kell fizetnie. Az intézkedés azokra vonatkozik csak, akik július kilencedike előtt kapták meg az első adag vakcinát. Az enyhítés a tervek szerint csak a következő két hétben lesz érvényes. A közegészségügyi hivatal a módosítással az alkotmánybíróság korábbi döntésére reagált

A közegészségügyi szakemberek szerint azoknál, akik július kilencedike után kapták meg az első oltást, még nem alakult ki megfelelő védettség ahhoz, hogy hasonló kedvezményben részesüljenek.

Rájuk a már ismert feltételek vonatkoznak: kötelező karantén és leghamarabb az ötödik napon PCR-teszt.

A hatóságok kihangsúlyozzák, aki a határátlépésnél nem tudja felmutatni a megfelelő oltási igazolást, az oltatlannak minősül, s a továbbiakban akként is kezelik, azaz karanténba kell mennie.

Sokak számára fontos lehet, hogy mostantól az is teljesen védettnek minősül, aki ugyan a vakcina első adagját kapta csak meg (júl. 9 előtt), de a vakcina beadása előtti 180 napban átesett a COVID-19 betegségen. A közegészségügyi hivatal közleményében az áll, az ingázókra, illetve a 12-18 év közti gyermekekre vonatkozó szabályok nem változnak. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.