2021. október 18., 15:12

Idén még az influenzavírus is könnyebben elbánhat velünk

A szakemberek szerint könnyen lehet, hogy mire kikecmergünk a koronavírus-járvány harmadik hullámából addigra az influenza fog ledönteni bennünket a lábunkról. De az is előfordulhat, hogy a covidot és náthalázat nem fogjuk tudni egymástól megkülönböztetni, vagy a kettő keveredik.

Mivel tavaly ősszel a covid második hullámával küzdöttünk, háttérbe került az influenza. A maszkok megvédtek bennünket a fertőzéstől és emiatt elveszett a védekezőképességünk ellene. A szakemberek szerint pedig az az íratlan szabály, hogy gyenge influenzajárvány után mindig egy erősebb jön.

Megvan tehát az esélye annak, hogy az idén év végén, vagy jövő év kezdetén elér minket egy erősebb influenzajárvány.

Ha alaposan lebetegszünk, akár két-három hónapba is beletelhet, míg visszanyerjük az eredeti formánkat. A legutolsó erős influenzaszezon 2014/2015-ben volt, amikor is 1,7 millió ember fertőződött meg.

Mivel idén új influenzavírus felbukkanása várható, ajánlott ellene oltással védekezni. A koronavírus elleni védőoltás ugyanis hatástalan az influenzával szemben.

Ami az oltottságot illeti, nemcsak a covid elleni védőoltásokkal állunk rosszul, de az influenza elleniekkel is. Általában 4,5 százalékos az oltottság, de ez tavaly 5,7 volt, míg Nyugat-Európa államaiban a lakosság 30 százaléka védekezik védőoltással.

Az influenzaszezon októberben kezdődik és nagyjából a következő év áprilisáig tart. A főszezon január, februárra tehető. Szlovákiában évente 800-an halnak bele az influenza szövődményeibe. Az influenza gyakran rontja a más alapbetegségben szenvedők egészségi állapotát, infarktushoz és agyvérzéshez vezethet.

Ján Mikas országos tisztifőorvos azt feltételezi, hogy október és november fordulóján tetőzik a járvány és utána már nem fog növekedni az új fertőzöttek száma. A harmadik hullám az új év elejére cseng le. Tehát akkor, amikor az influenza még javában tart.

Elsősorban a krónikus betegek és 65 felettiek számára javasolt az influenza elleni oltás. A Covid és influenza elleni oltások között 14 napos szünetet ajánlott tartani.

A legtöbb fertőzöttet az iskolákban várják, még az is lehet, hogy emiatt több iskolát bezárnak egy rövid időre, ahogy erre már eddig is volt példa. Szlovákiában háromféle vakcinával oltanak influenza ellen, amelyekből néhány százezer érkezik. Előfordulhat tehát, hogy nem mindenkinek jut, aki igényelné.

Megosztás
Címkék