2020. szeptember 3., 13:38

Id. Lomnici szerint "csalás", hogy az állampolgárságuktól megfosztott felvidékiek ügyében szlovák bíró is döntött Strasbourgban

Id. Lomnici Zoltán szerint csalás történt annak idején az Emberi Jogok Európai Bíróságán, mert az állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok ügyében egy politikailag elfogult szlovák bíró is részt vehetett. Mindez a magyar Legfelsőbb Bíróság volt elnöke számára nemrég vált világossá, ezért levélben panasszal fordult az Európa Tanács főtitkárához.

Lomnici Zoltán
Fotó: Facebook / id. Lomnici Zoltán

Az Emberi Jogok Európai Bírósága még 2013-ban tárgyalta a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok ügyét, amely Id. Lomnici Zoltán kezdeményezésére került a strasbourgi székhelyű intézmény elé.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága akkor lesöpörte az asztalról a keresetet, amelyet – mint azt Lomnici Zoltán mondja – már akkor is igazságtalannak tartott,

most azonban világossá vált számára, hogy ez többek között azért is történhetett meg, mert egy politikailag nyilvánvalóan elfogult szlovák bíró, Ján Šikuta, a szlovák Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnöke is részt vett a döntésben. Šikuta egyébként 2020. május 20-a óta tölti be ezt a pozíciót.

Lomnici szerint Šikuta egyértelműen szlovák érdekeket érvényesített, “ez volt a küldetése.”

Így ez egész eljárás érvénytelen. Ez egy sima csalás, egy piszkos politikai manipuláció. Szégyenteljes dolog.  Nem tudok mást mondani”

– mondta el a ma7-nek Lomnici, aki bevallása szerint nemrég ismerte meg az European Centre for Law and Justice intézet kutatásainak eredményeit, amely szerint az elmúlt években számos ügyben elfogult, külső tényezők által befolyásolt bíró ítélkezett az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

Lomnici szerint ezeket a “döbbenetes kutatási eredményeket” cáfolhatatlan tényekkel támasztja alá a tudományos kutatás.

Több mint 40 éves bírósági gyakorlattal a hátam mögött kijelenthetem, hogy az egyik legsúlyosabb bűn, ha az ügy elbírálásában elfogult bíró vesz részt. Az Emberi Jogok Európai Bírósága elvárja a nemzeti bíróságoktól a tisztességes eljárást, ezért mi is elvárhatjuk, hogy Strasbourgban elfogulatlan bírók döntsenek”

– írta Marija Pejcinovic Buricnak, az Európa Tanács főtitkárának címzett levelében a magyar Legfelsőbb Bíróság volt elnöke.

Lomnici hozzátette, mivel az akkori döntést a szlovák hatóság képviselője győzelemként tálalta, (ráadásul úgy, hogy az eredményről ők csak a sajtó tudósításából szereztek tudomást), kérdéses, hogy az adott ügyekben nem sérült-e a jogfosztottak tisztességes eljáráshoz fűződő alapvető joga.

Lomnici levelében arra kérte az Európa Tanács főtitkárát,

tegyen lépéseket annak tisztázására, hogy “nem sérült-e az adott ügyekben a fair eljárás elve”.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!