2023. január 28., 10:28

Hrabko nem tartja kizártnak Heger és Matovič visszatérését

Az előrehozott parlamenti választás nem jelent automatikusan politikai változást; azt sem lehet kizárni, hogy Heger vagy Matovič alakíthat újra kormányt – ehhez kell persze a választók akarata is – mondta el a TASR TV-ben Juraj Hrabko publicista.

szlovák parlament Kollár, Matovic, Krajci
Fotó: TASR

A választóknak újra kell osztaniuk a kártyákat, mert a mostani kormány csak ideiglenes, az államfő ellenőrzése alatt és a parlament bizalma nélkül működik.

A kormány bedobta a törölközőt, ugyanakkor arra is van esélyük, hogy meggyőzzék a választókat arról, hogy helyesen cselekszenek

- tette hozzá a publicista.

Hrabko úgy gondolja,

a parlament a legnagyobb valószínűséggel a választás szeptemberi időpontja mellett dönt, ami szerinte Matovič győzelmét is jelentené,

hiszen elérte azt, amit eleve szeretett volna.

Ugyanakkor a publicista szerint szerencsésebb lenne a korábbi, akár nyár előtti időpont,

mert nem lehet tudni, hogy a szeptemberi választás után milyen politikai viszonyok alakulnak ki, és hogy ez alapján mikor állhat fel az új kormány. „Csupán egy dolog lenne biztos: a választás után 30 nappal össze kell ülnie a parlamentnek“ - figyelmeztetett.

Az alkotmánymódosítással kapcsolatban megjegyezte, hogy az egy sokkal egyszerűbb lehetőséget nyújt a jövőben, mintha az előrehozott választásokat mindig alkotmánytörvény elfogadásával kellene jóváhagyni.

A múlt heti népszavazás első alkalommal adott lehetőséget a választók kezébe, hogy módosíthassák az alkotmány szövegét, de mivel azon nem vett részt a szavazók fele, így az érvénytelen lett.

Ennek okát Hrabko abban látja, hogy

az emberek nagy többsége kritikusan áll a népszavazást kezdeményező Smer-SD-hez, és a népszavazás tényét szorosan a párthoz kötötték.

Ugyanakkor a szavazáson résztvevők - főleg amiatt, mert a koalíciós partnerek még a szavazás előtt megegyeztek az előrehozott választásokban - egyértelműen bizalmatlanok a mostani kormánnyal szemben.

Politikai szempontból a népszavazás a Smer-SD-t erősíti, a szavazással kapcsolatosan kevésbé aktív Hlas-SD-vel szemben.

Ha ugyanis összességében nézzük, akkor Fico elérte, amit akart: meg akarta buktatni a kormányt, és ezt az akadályt sikerrel vette; előrehozott választásokat akart, és ebben is sikeres volt - zárta gondolatmenetét Hrabko.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.