2021. szeptember 7., 16:32

Homályba veszik a Gorilla?

Üdv a régi szép időkben, amikor Szlovákiában „az esetek (többnyire) nem történtek meg” vagy ha meg is történtek, biztos, hogy bűncselekményről szó sem lehetett. Ez utóbbit látni most Dobroslav Trnka volt főügyész ügyében is, akit a jogkörével való visszaéléssel vádolnak. A volt főügyész bűne, hogy évekig rejtegette azt a hangfelvételt, amely után az egész ország ácsingózott, hogy megtudja végre, valódi-e az akta, amely lyukat ütött Szlovákia politikai térképén.

Dobroslav Trnka
Fotó: TASR

Igen, a Gorilláról van szó, aminek kapcsán Trnka azt állítja, már csak azért sem követhetett el bűncselekményt, mert az jogellenes módon jött létre, így bizonyítékként sem használható, írja a denníkn.sk. Trnka azt állítja, nem is volt nála a hanganyag, de ha mégis, akkor is az első mondat az érvényes. A jó öreg Orwell biztosan örülne ennek a mondatnak.

Tény viszont, hogy a bíróságra minden bizonnyal érdekes és főleg nehéz ítélethozatal vár.

Kočner ugyanis semmit sem mond, Trnka a fent említett mondattal védekezik, Fico meg, akinek Jaromír Čižnár szerint Trnka szintén lejátszotta a hangfelvételt a Kormányhivatalban, cáfolja ezt.

Dobroslav Trnkára, aki hét évig rejtegette a szóban forgó hangfelvételt, akár több éves börtönbüntetés is várhat, írja a sme.sk. Ügyében Jaromír Čižnár is vallomást tett a bíróságon, aki még 2019-ben kijelentette egy sajtótájékoztatón, hogy Trnka részleteket játszott le az ügyészségen egy hanganyagból a laptopjáról, de akkor ő még nem tudta, hogy a Gorilláról van szó.

Čižnár azt mondja, Trnka a hangfelvételt a Kormányhivatalban Robert Ficónak is lejátszotta, amit Fico meg Trnka is tagad.

Čižnár szerint viszont nagyon is megvalósult, és a hangfelvétel lejátszása után Fico csak annyit mondott Trnkának: „Állj fel és tűnj el!”

A hangfelvételen Fico közeli munkatársát František Határt, a Smer volt titkárságvezetőjét hallani, amint a Penta volt főnökével, Jaroslav Haščákkal arról beszélget, hogyan lehetne a Smernek szponzori támogatást küldeni. Trnka azt mondja, Čižnár biztos összekevert valamit, mert Fico sohasem dobta ki őt az irodájából. Az állítja, az ominózus hangfelvételt a Titkosszolgálat egykori igazgatójától, Ladislav Pittnertől kapta, akivel átlagon felüli volt a kapcsolatuk.

Az ügy egyik főszereplőjét, Jaroslav Haščákot közben a múlt héten Maroš Žilinka főügyész már fel is mentette a vád alól, mivel nem volt elég bizonyíték, csak megalapozatlan állítások szóltak ellene.

Az egyszerű ember aligha igazodik már el ennek a szövevényes ügynek az útvesztőjében. Miért a Gorilla-hangfelvétellel folytatott bizniszt vizsgálják, nem pedig magát a korrupciós mechanizmust a második Dzurinda-kormány idejéből? - teszi fel a kérdést a pravda.sk.  Az állami szervek már régen kivizsgálhatták volna, hogy valóban történt-e korrupció az állami vagyon értékesítése során, vagy hogy történtek-e tárgyalások annak eladásáról egy előre meghatározott ajánlattevőknek.

A bíróságok eldönthetnék végre, mi igaz és mi nem, ki a bűnös és ki nem. Ellenkező esetben ez a trauma továbbra is nyomasztani fogja a társadalmat.

Egy biztos, nehéz feladat vár a bírákra, és az eredmény egyelőre nagyon homályos. Ami egyértelmű, Trnka felmentésének következménye: a rendszerbe vetett bizalom újabb megrendülése. Lehet, hogy paragrafusokkal megmagyarázható, de az igazságosság megtagadása lenne.

Megosztás
Címkék