2021. szeptember 7., 11:53
Frissítve: 18:47

Bonyolódik a Gorilla-ügy: vallott az egykori főügyész, Fico hallani sem akart a Gorilláról

Dobroslav Trnka volt főügyész 2008 és 2009 között találkozni akart Robert Fico akkori miniszterelnökkel. Sikerült is találkoznia vele a kormányhivatalban, ahol lejátszott neki egy hangfelvételt. Ezt Jaromír Čižnár volt főügyész mondta a bíróságon tett tanúvallomásában.

gorilla
Fotó: unsplash.com

„A vádlott lejátszott egy hangfelvételt a laptopjáról, felismertem František Határ, a kormányhivatal volt igazgatójának, a Smer titkárságigazgatójának hangját" - mondta Čižnár. Azt nem tudta megmondani, hogy amit hallott, az a Gorilla-üggyel kapcsolatos felvétel része volt-e. Čižnár azt mondta, este volt a találkozó, és a volt miniszterelnök a felvétel lejátszása után kidobta Dobroslav Trnkát, de előtte megkérdezte,  „mi akart ez lenni".

A találkozó, a felvétel lejátszásával együtt körülbelül 20 percig tartott. Nem örülök, hogy jelen voltam"

- tette hozzá.

A felvételen szereplő másik személyt Čižnár nem ismerte fel. A Különleges Ügyészi Hivatal ügyészének arra a kérdésére, hogy Jaroslav Haščák lehetett-e, Čižnár azt válaszolta, nem ismeri az üzletembert, nem ismeri fel a hangját sem. Čižnár munkakapcsolatban állt Trnkával.

Barátok voltunk, együtt dolgoztunk. Nem ítélem el"

– szögezte le.

Elmondta, hogy Ficóval baráti viszonyt ápolt, iskolatársak voltak. Čižnár elmondta, társasági összejöveteleken találkoztak, de a magánéletben nem jártak össze.

„Semmilyen felvételt nem játszottam le Ficónak, semmiféle USB-kulcsról. Nem történt ilyen Čižnár jelenlétében" – reagált az elmondottakra Trnka. Azt mondta, a Pozsonyi Kerületi Ügyészségen játszotta le a felvételt, mivel Čižnár régóta ismerte Határt. Azt mondta, úgy véli, a felvétel 2006-ban készült, és a Smer-SD finanszírozásáról tárgyaltak rajta. „Ilyen találkozóra soha nem került sor, Čižnár biztosan téved" - mondta.

A Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze május elején emelt vádat Dobroslav Trnka ellen hivatali jogkörrel való visszaélés miatt. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyomozója arra a következtetésre jutott, hogy a volt főügyész nem vizsgált ki minden bűncselekményt, amiről tudomást szerzett.

A rendőrségi vizsgálat eredménye szerint a vádlott egy hangfelvételt kapott Marian Kočner üzletembertől, a felvételen üzletemberek, politikusok és az állami hatóságok képviselői közti beszélgetés hallható. A felvételen elhangzottak alapján több bűncselekmény, főleg korrupció gyanúja merült fel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.