2023. május 12., 13:17

Hogyan áll fel az Ódor-kormány, milyen jogkörei lesznek? - Mészáros Lajos alkotmányjogászt kérdeztük

Várhatóan május 15-én nevezi ki az államfő a Heger-kabinetet felváltó hivatalnokkormányt. Mészáros Lajos korábbi alkotmánybírót arról kérdeztük, milyen alkotmányos lépések követik egymást, és milyen jogosultságai lesznek az új kabinetnek.

Mészáros Lajos
Mészáros Lajos: Az alkotmányból egyértelműen kitűnik, hogy az ország kormányozhatóságát biztosítani kell, ehhez pedig szükség van kormányra
Fotó: CEF

Szlovákia alkotmánya nem ismeri sem a szakértői, sem a hivatalnokkormány kifejezést. Az alkotmányból viszont egyértelműen kitűnik, hogy az ország kormányozhatóságát biztosítani kell, ehhez pedig szükség van kormányra - hangsúlyozza Mészáros Lajos.

Abban az esetben, ha a parlament bizalmatlanságot szavaz egy kormánynak, és annak megbízatása is megszűnik, mert az ideiglenes megbízatása alatt nem tudta megfelelően ellátni feladatait, a köztársasági elnöknek joga van kinevezni egy új kabinetet. Adott esetben egy hivatalnokkormányt, amit a politika világán kívülről érkező szakértők alkotnak

- teszi hozzá az alkotmányjogász.

Biztosítani kell az ország kormányozhatóságát

Ezzel a lépéssel az államfő az ország kormányozhatóságát biztosítja, és teljesíti az alkotmányban is rögzített feladatát, biztosítja az alkotmányos szervek megfelelő működését - emlékeztet Mészáros.

A köztársasági elnöknek arra van jogosítványa, hogy a kormány elnökét kinevezze. Az egy más kérdés, hogy a kormányfő a köztársasági elnökkel egyeztetve tesz javaslatot a miniszterek személyére - húzza alá a korábbi alkotmánybíró.

Mészáros hozzáteszi,

ha megtörténik az új kormányfő kinevezése, akkor harminc napja lesz elfogadtatni a parlamentben a kabinet programját, vagyis a hivatalnokkormánynak, amely nem a demokratikus választást követően megalakuló parlament erőviszonyai alapján áll fel, is meg kell szereznie a törvényhozás bizalmát.

Ebből a lépésből is tükröződik, hogy a parlamenti demokráciákban a legfontosabb szuverén autoritás a népképviseletet kifejező törvényhozás - emeli ki az alkotmányjogász.

Mészáros Lajos
Mészáros Lajos: A köztársasági elnöknek arra van jogosítványa, hogy a kormány elnökét kinevezze. Az egy más kérdés, hogy a kormányfő a köztársasági elnökkel egyeztetve tesz javaslatot a miniszterek személyére
Fotó:  Matus Tibor
Az új kormány legfeljebb gyorsított eljárásban fogadhat el törvényeket

Jelen helyzetben nincs nagy esélye annak, hogy a parlament bizalmat szavazzon a hivatalnokkormánynak. Ebből következően a törvényhozás által kifejezett bizalmatlanságot követően a kormány megbízott kabinetként működhet tovább. Vagyis, mivel a kormány nem kapott bizalmat, utóbb az ügyvivő kormány tagjaival szemben nem lehet bizalmatlanságot szavazni. Ha a minisztereket az államfő visszahívja – ahogy azt a Heger-kabinet esetében láthattuk – nem nevezhet ki új tárcavezetőt, a minisztérium irányításával a kormánytagok valamelyikét bízhatja meg - emlékeztet Mészáros.

Ameddig a parlament nem szavaz az új kormány programjáról, a kabinet teljes jogkörökkel, felhatalmazással működik, és hozhat döntéseket.

Lévén a parlament nyári szünetre vonul, hacsak nincs rendkívüli ülés, a kormány mozgástere az idő szűkössége miatt amúgy is a júniusi rendes ülésre korlátozódik – vagyis a bizalmatlanság kimondása már érdemben nem is szűkíti a kabinet mozgásterét.

Ebből az is következik, hogy a törvényalkotási eljárás korlátai miatt az új kormány legfeljebb kivételes esetekben, gyorsított eljárásban fogadtathat el új törvényeket - szögezi le Mészáros Lajos.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.