magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. január 22., 11:20

Hlas: A népszavazás után is az Alkotmány parlamenti módosítása a fő feladat

A parlamenten kívüli Hlas-SD elfogadja a népszavazás eredményét, de továbbra is az Alkotmány parlamenti módosítását tartja a legfontosabbnak.

Fotó: TASR

Ezért felszólította a parlamenti pártokat, elsősorban az SaS-t és a Sme rodinát, hogy támogassák az előrehozott választás júniusi megrendezését.

A TASR hírügynökséget a párt szóvivője Patrícia Medveď Macíková tájékoztatta.

Elfogadhatatlan, hogy a megbukott kormány mandátum és több hatáskör nélkül tíz hónapig, azaz a teljes választási időszak közel ötödéig irányítsa Szlovákiát.

-konstatálta a párt elnöke, Peter Pellegrini.

 

A Hlas nem ért egyet a kormánypártok azon álláspontjával, hogy a népszavazás sikertelen volt.

Szlovákia történetében a jelenlegi kormány rendelkezik a legnagyobb bizalmatlansággal az állampolgárok szemében. Az állampolgárok kétharmada mielőbbi előrehozott választásokat szeretne. Ezért arra kérem a koalíciós képviselőket, hogy hallgassák meg az állampolgárok akaratát. Szlovákiának mielőbb előrehozott választásokra van szüksége, hogy reményt adjon a jövőre és egy új, hozzáértő, felelős kormányra van szükség, amely kivezeti az országot a válságból.

Jegyezte meg Pellegrini.

A párt csalódását fejezte ki, hogy

a három közjogi méltóság nem vett részt a népszavazáson, az embereket pedig nem buzdította a részvételre.

Az állami választási bizottság megerősítette, hogy érvénytelen az alkotmánymódosításról szóló szombati (január 21.) népszavazás. A részvétel 27,25 százalékos volt, az érvényességhez 50 százalékot meghaladó részvételre van szükség. Szlovákia történetének kilencedik népszavazását a Smer-SD kezdeményezte más ellenzéki pártokkal.
Feldolgozottság: 100%
97,52%
1,54%
0,94%
Igen: 1163586 (97,52%) Nem: 18398 (1,54%) Érvénytelen szavazat: 11214 (0,94%)
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.