2021. június 8., 19:30

Hivatalos: Holnaptól a beoltottak számára szabadon átjárható lesz a szlovák-magyar határ

A kétoldalú tárgyalások eredményeiről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatott kedden.

határ
Fotó: Szijjártó Péter FB-oldala

A magyar külügyi tárca vezetője a szociális hálón tette közzé, hogy a kormány törekvéseit siker koronázta,

a szlovákok hivatalosan jelezték, egyetértenek javaslatunkkal, így holnaptól a beoltott szlovák és magyar állampolgárok szabadon utazhatnak a két ország között."

Szijjártó arra emlékeztetett, hogy gyerekkorában Komáromban nevelkedett, abban a városban, amelynek két városrészét a Duna hosszú évszázadokon át összekötötte.

"A világtörténelem viharait követően azonban sajnos a Duna szétválasztotta a város északi és déli részén élő közösségeket, családokat, baráti társaságokat. Emlékszem, hogy órákon keresztül kellett sorban állni a hídon, hogy végre meglátogathassuk az északi városrészben élő családtagjainkat" - írta a külgazdasági és külügyminiszter, aki hozzátette,

a schengeni övezetbe történő belépést követően a Duna újra összekötött minket, mígnem a világjárvány nyomán jött a határzár, amiről azt hittük, soha többet nem fordulhat elő".

"Ezért is tárgyaltam sokat az elmúlt hetekben a szlovák kollégákkal, hogy minél előbb tegyük lehetővé beoltott honfitársaink számára a szabad utazást egymás országaiba, hogy újra egymásra találhassanak családok, baráti társaságok, közösségek" - emlékeztetett Szijjártó Péter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.