2021. május 28., 14:01

Hiába tartózkodott az SaS, a parlament elfogadta Matovič javaslatát: 3,7 milliárd euróval növelik a költségvetési kiadásokat

A költségvetés kiadási oldalát 26,7 milliárd euróra növelték.

matovic
Fotó: TASR/AP

A javaslatot a jelenlévő 127 képviselőből 79 támogatta. A kormánypárti SaS frakciója tartózkodott a szavazáson. A változtatás ellen szavazott a Smer-SD, az ĽSNS és a független képviselők.

A folyó évi költségvetés kiadási oldalát mintegy 3,7 milliárd euróval növelték meg a döntéssel. A költségvetés tervezett hiányát egyidejűleg 8,1 milliárd euróról 11,8 milliárd euróra növelték.

A kormányjavaslat eredetileg nem egész 3,4 milliárd eurós emeléssel számolt. A további 351 milliós emelésre a bizottságok módosító javaslatai miatt került sor, amit szintén jóváhagytak.

A koronavírus-járvánnyal összefüggő kiadásokra szánt tartalék összegének az emelése további 284,9 millió euróval jelent többet, összesen 2,7 milliárd eurót. A kategórián belül szereplő tételek összegein is változtattak.
A törvénymódosítással ezenkívül további 1,04 milliárd eurót különítenek el azokra a tételekre, amelyeket az eredeti költségvetés nem fedett le. A törvényjavaslatban eredetileg 984 millió eurós összeg szerepelt. Az 55,7 millió eurós emelésre szintén a módosító javaslat miatt került sor. Az emelés 35,7 millió eurót jelent az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) számára, és 20 millió eurót a régiófejlesztésre fordított költségek emelésére.

Az 2021-es állami költségvetés összeállításakor azokból az adatokból és előrejelzésekből indultunk ki, amelyek figyelembe vették a koronavírus-járvány negatív hatásait. A 2021-es költségvetésben a koronavírus-járvány negatív hatásainak enyhítésére 1,04 milliárd euró tartalékkal számoltunk. A szlovákiai járványhelyzet kedvezőtlen alakulása következtében azonban a tartalékolt anyagi forrásokat kimerítettük.

A törvénymódosítás célja, hogy a anyagilag biztosítani tudjuk a járvány 2021-es negatív következményeinek enyhítését, és a költségvetés más kiadásait is fedezni tudjuk“

– fejtette ki indokolásában a Pénzügyminisztérium.

Az állami költségvetés módosításáról szóló vitát végigkísérte az SaS és Igor Matovič (OĽANO) közötti nézetkülönbség. Matovič megállapította, hogy az embereknek „egy csomó dolgot” ígértek, amelyek, ha összefüggenek a pénzügyekkel, akkor azokat az állami költségvetésből kell fedezni. Megjegyezte: sajnálja, hogy az egyik koalíciós partnere közben politikai játszmákat folytat. Marián Viskupič (SaS), a parlament Pénzügyi Bizottságának elnöke ugyanakkor megjegyezte: az SaS próbált kompromisszumos megoldást találni, hogy a koronavírussal kapcsolatos számlát is ki tudjuk fizetni, és az államháztartás se omoljon össze, de nem sikerült kompromisszumot kötni. (TASR)

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék