cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. augusztus 17., 20:31

Hétfőn tartják a rendkívüli parlamenti ülést, ahol a NAKA intézkedéseiről tárgyalnak

Hétfőn (augusztus 21.) 11 órára hívták össze a parlament rendkívüli ülését a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) intézkedéseivel és a Végkifejlet (Rozuzlenie) akcióval kapcsolatban - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke. Az ülés összehívását az ellenzéki Smer-SD kezdeményezte.

Fotó: TASR
Ez komoly probléma. Soha nem történt még itt ilyesmi. Az igazságszolgáltatás is veszélyben van. Vajon mit gondolhatnak erről az emberek hat héttel a választás előtt"

– mondta Kollár a bűnüldöző szervekre utalva, és arról beszélt, hogy bizonyos csoport egy visszaél a joggal, és félreállít mindenkit, aki az útjában áll. Szerinte egy szűk csoport, beleértve az államfőt és a kormányfőt is, nem állíthat csak úgy félre mindenkit, még a belügyminisztert is.

A megkérdőjelezett titkosszolgálati jelentés kapcsán elmondta, szerinte azt törvényes keretek között dolgozták ki. Rámutatott, hogy a titkosszolgálatnak is kötelessége továbbítani az esetleges törvénytelenségekről szóló információkat, és ezt meg is tette.

Kollár tájékoztatása szerint pártjának képviselői támogatják az ülés összehívását, hogy megvitathassák a kialakult helyzetet. Számít azzal, hogy mint a második legmagasabb posztot betöltő közjogi méltóságot, őt is meghívják a biztonsági tanács ülésére, amelyet Ódor Lajos miniszterelnök hívott össze péntekre (augusztus 18.).

Peter Pčolinský, a Sme rodina-frakció elnöke megerősítette, hogy testvére, Vladimír P., a SIS volt vezetője, aki ellen vizsgálat indult az ügyben, jelenleg szolgálati úton van külföldön, de amint lehet, hazajön. Leszögezte, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal, és nincs tudomása arról, hogy bármi törvénytelenséget követett volna el.

Több személy ellen eljárást indított csütörtökön a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) a Végkifejlet (Rozuzlenie) akció keretében. Köztük van Peter K. vállalkozó, Vladimír P., a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) volt munkatársa, Michal A., az SIS munkatársa, Ján K., a NAKA volt munkatársa, és Martin C., az SIS volt munkatársa. A gyanú szerint a szervezet bűnözői csoport igyekezett megnehezíteni vagy megakadályozni egyes korrupciós ügyek és más bűncselekmények kivizsgálását, illetve azt a benyomást kelteni, hogy a nyomozók manipulálják a tanúvallomásokat, továbbá diszkreditálni akarták a bűnüldöző szerveket. További két rendőrt gyanúsítottként őrizetbe vettek.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.