2022. január 15., 14:54

Heger: Elsősorban a populisták használnák ki a népszavazással rövidíthető parlamenti ciklust

Kockázatosnak tartja Eduard Heger az alkotmány azon módosítását, mely lehetővé tenné, hogy népszavazás útján rövidíthessék le a parlament négyéves ciklusát.

Eduard Heger
Fotó: TASR

A miniszterelnök attól tart, hogy a gyakori újraválasztás a populistáknak kedvezne.

A választások után ugyanis a kormányok meghatározzák a további működésüket, terveiket, nem sokkal a választások előtt pedig már választási kampány zajlik - nyilatkozta a közszolgálati rádió Szombati dialógusok című műsorában Eduard Heger.

Szerinte így egyetlen kormány sem tudna csinálni semmit az elképzelése szerint.

A Sme rodina parlamenti képviselője, Miloš Svrček alkotmánymódosítási javaslatának a kormánykoalíció hozzájárulása nélküli parlament elé terjesztése Heger szerint aláássa a kormánypártok közti kapcsolatot.

„A koalíción belül van egy olyan szabály - ami szerintem nagyon jó -, mely szerint mindig megegyezünk, ki, mit terjeszt a parlament elé.

Már a múltban is voltak olyan javaslatok, amelyek nem vették figyelembe ezt a szabályt, és ez mindig rosszat tett a koalíción belüli kapcsolatoknak. A képviselő úr mostani lépése is pontosan ilyen

- mondta a kormányfő.

Ami a változások tartalmát illeti, Heger szerint fontos a minőségi és szakmai egyeztetés. Arra továbbra sem lát okot, hogy az OĽANO részt vegyen a Boris Kollár kezdeményezte, az előrehozott választásokkal és az azzal összefüggő népszavazással kapcsolatos kerekasztal-megbeszélésen.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.