2023. február 22., 18:11

Heger: Az önkormányzatok az állam kulcsfontosságú partnerei

Az önkormányzatok az állam kulcsfontosságú partnerei - mondta Eduard Heger megbízott miniszterelnök a parlament előtti szerdai tüntetésre reagálva, amelynek során a városok és a falvak képviselői rámutattak azokra a jogszabályokra és intézkedésekre, amelyek hátrányosan érintik az önkormányzatokat.

Eduard Heger
Fotó: TASR

Heger a tényszerűséget és a konstruktivitást szorgalmazta, egyebek között a megemelkedett energiaárak kompenzációjára vonatkozó mechanizmusok megvitatása során.

Ne csináljunk ebből politikát

– mondta, és hozzátette, kész megvitatni az önkormányzatokkal a konkrét problémákat, és biztosította őket afelől, hogy a jövő heti ülésen a kisebb, esetleg anyagi gondokkal küzdő önkormányzatok kompenzációjáról fognak beszélni. „Mindenképpen segítő kezet kell nyújtanunk nekik" - szögezte le.

Aki a városoknak és a falvaknak árt, az az embereknek árt címmel tiltakozó nagygyűlést tartott szerdán a parlament épülete előtt a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS). Felhívták a figyelmet az önkormányzatok problémáira, és arra, hogyan viszonyul a hatalom a városokhoz és a falvakhoz. Élesen bírálták az önkormányzatokat érintő, átgondolatlanul elfogadott jogszabályokat, és az energiaárakkal kapcsolatos segítségnyújtás során alkalmazott kompenzációs mechanizmusokat.

Az önkormányzatok szerint az állam ígéretei elégtelennek és megvalósíthatatlanok.

Rámutattak, hogy sok önkormányzat, főleg a kisebbek, a gazdasági összeomlás szélére kerültek. Az államot arra kérik, kezelje partnerként az önkormányzatokat, ne csak akkor forduljon hozzájuk, amikor segítségre van szüksége.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.