2022. november 5., 14:29

Heger: A szlovák kormány tudatosan segít azokon, akik rászorulnak

A jelenlegi kormány segít a családoknak és azoknak az embereknek vagy csoportoknak, akik rászorulnak – jelentette ki Eduard Heger kormányfő az RTVS Szombati dialógusok című politikai vitaműsorában.

Eduard Heger
Fotó: TASR

A kormányfő elutasítja azokat az ellenzéki vádakat, melyek szerint a 15,6 millió eurós pénzsegélycsomag és az egyszeri százeurós pénztámogatás a rászorulóknak, csak alamizsna lenne.

Heger ugyanakkor felteszi a kérdést, hogy

a korábbi kormányok mit tettek annak érdekében, hogy a veszélyeztetett csoportoknak segítséget nyújtsanak.

A kormányfő emlékeztetett továbbá arra is, hogy az infláció és az energiaválság közepette az ország több fontos témával is foglalkozik. Ilyen például az adóbónuszok növelése, illetve az energiaárak befagyasztása. Heger szerint a szlovák kormány minden kihívásra gyorsan reagál.

A kormányfő azt is elmondta,

az állam nem feledkezik meg az önkormányzatokról sem, az új szabályok miatt, illetve az adóbónuszok növelését követően azokat is kompenzálják.

A vitaműsor során röviden értékelte az összevont önkormányzati és megyei választásokat is. Kiemelte, hogy pártja,

az OĽaNO számára nagy sikert jelent, hogy Erika Jurinová és Jozef Viskupič is megőrizte megyeelnöki pozícióját Zsolna, illetve Nagyszombat megyében.

Az OĽaNO ama sikertelenségét, hogy több önkormányzati és megyei képviselő nem került be a helyi vagy a megyei testületekbe, úgy értékeli, az emberek így üzentek a parlamenti képviselőknek, hogy a munkájukra a parlamentben van szükség, nem a megyékben, illetve az önkormányzatokban. A kormányfő azt is kiemelte, örül annak, hogy a populista és szélsőséges erők alulmaradtak. 

Az egyre dráguló háztartási energiaárakkal szembeni védelemmel kapcsolatban Heger kijelentette  hogy a megoldásokat egy átfogó intézkedéscsomag részeként kívánja bemutatni november végén. Azt is megerősítette, 

a kormány igyekszik majd az élelmiszerárakat befagyasztani, hogy az egyes háztartásoknak könnyebb legyen átvészelniük a nehéz időket.

A kormányfő emlékeztetett továbbá arra is, hogy a kormány a vállalkozóknak nyújtott segély részeként az energiaigényes cégeknek is segítene. A jövő évi állami költségvetési javaslattal kapcsolatban Heger cáfolta azokat a híreket, miszerint a kormány túszul ejtené a vállalkozókat.

 Ez nonszensz. Azok ejtik túszul a vállalkozókat, akik nem szavazzák meg a költségvetést

- jegyezte meg ennek kapcsán.

Heger megerősítette, hogy az SaS-szel, illetve a független Tomáš Valášek és Miroslav Kollár képviselőkkel is tárgyalni fog a jövő évi költségvetésről, és igyekszik meggyőzni őket arról, hogy szavazzák meg azt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.